Lääkärit kaipaavat lakia saattohoidosta

Asiantuntijalääkärit vaativat lain voimaa kattavan saattohoidon järjestämiseksi koko maahan. He kaipaavat jo järeää patistusta, sillä pelkät sosiaali- ja terveysministeriön suositukset eivät ole tuottaneet tulosta julkisessa terveydenhuollossa.

Kotimaa
Lääkäri pitää potilasta kädestä.
Pekka Sipilä / Yle

Hiljattain virinneen eutanasiakeskustelun myötä paljastui parantumattomasti sairaiden potilaiden todellisuus. Kipua ja kärsimystä lievittävän palliatiivisen hoidon tarpeessa on noin 300 000 potilasta, heistä saattohoitoa vaativia 15 000.

Erikoistuneita lääkäreitä on vasta kuutisenkymmentä. Yhden käden sormin laskettavat saattohoitokodit eivät riitä tarpeeseen alkuunkaan eikä julkinen terveydenhuolto ole ottanut ministeriön suosituksia hoitovastuusta tosissaan. Puolet sairaanhoitopiireistä ja suurista kaupungeista on laiminlyönyt hoidon eikä kaikilla ole edes alkusuunnitelmia.

Suomi on Euroopan peränpitäjä

Oulun yliopistosairaalan anestesiologi Voitto Järvimäen mukaan Suomen tilanne on karu.

- Saatto- ja palliatiivisen hoidon tila on Suomessa Euroopan kehnoimmin järjestetty, meiltä puuttuu taustaorganisaatio ja hoito on hajanaista ja kirjavaa, Järvimäki sanoo.

Ministeriön suositus yhtenäisestä kolmiportaisesta järjestelmästä olisi asiantuntijalääkäreiden mukaan hyvä. Ketju terveyskeskuksista yliopistosairaaloihin asti olisi sitoutunut yksityiskohtaiseen hoitosuunnitelmaan.

Toistaiseksi tämä on laadittu vain HYKSin alueella. Oulun yliopistosairaalan luvattu saattohoitoyksikkö kaatui äskettäin rahapulaan.

Suosituksiin ja mietintöihin kyllästynyt Järvimäki perää järeämpiä keinoja. Hänen mukaansa Suomessa tarvitaan saattohoitolaki. Hankkeella on laajalti tukea lääkärikunnassa.

Kunnollinen saattohoito ennen eutanasiasuunnitelmia

Gerontologian professori ja ministeriön eettisen neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Raimo Sulkava kaipaisi myös lainsäädäntöä hyvän saattohoidon järjestämisestä. Tällainen pitäisi hänen mukaansa olla ennen kuin edes ajatellaan eutanasiaa.

Sulkava pohtii myös saattohoidon liittämistä tulevaan vanhuspalvelulakiin, mutta kun julkisen sektorin rahapulassa ei lakikaan aina pure, voisi olla tarpeen kaivaa naftaliinista vanhan Lääkintöhallituksen aikainen komento: tarvittaisiin määräyksiä, joita on pakko noudattaa.

Sulkava kaipaa myös kansalaiskeskustelua, joka auttaisi viemään asiaa eteenpäin.

- Yksi mahdollisuus hyvän saattohoidon saavuttamiseksi voisi olla, että sosiaali- ja terveysministeriö osoittaisi korvamerkittyä rahaa, jolla voitaisiin rakentaa saattohoitoon alueellinen malli, pohdiskelee Sulkava.

Lähteet: Yle Uutiset / Leena Rimpiläinen