Espanjalaiskaupungit täyttyvät uudistusten vastustajista

Espanjassa sadattuhannet ihmiset ovat osoittaneet tänään sunnuntaina mieltään hallituksen kaavailemia leikkauksia ja uudistuksia vastaan. Maan suurimmat ammattijärjestöt kutsuivat koolle mielenosoituksia 60 kaupungissa.

Mielenosoitukset ovat ay-liikkeen viimeinen suuri voimannäyttö ennen yleislakkoa, joka on määrä järjestää 29. maaliskuuta. Lakolla vastustetaan säästötoimenpiteitä, jotka parlamentti hyväksyi torstaina. Niiden myötä muun muassa työntekijöiden irtisanominen on entistä helpompaa ja edullisempaa työnantajalle.

Ammattiyhdistysjohtajat ovat kuvailleet säästöpaketin tarkoittavan työntekijän kannalta paluuta vastaaviin olosuhteisiin kuin kenraali Francisco Francon diktatuurissa oli. Franco hallitsi Espanjaa 1939 - 75.

Talouskriisistä kärsivä Espanja yrittää tasapainottaa talouttaan säästöohjelmalla. Ihmiset ovat väsyneet säästöihin ja uudistuksiin. Samaan aikaan työttömyys on ennätyslukemissa, lähes 23 prosenttia. Esimerkiksi nuorista puolet on vailla työtä. Uudistuksista huolimatta työttömyyden arvioidaan ylittävän 24 prosenttia tänä vuonna.

Lisäksi monissa kaupungeissa järjestetään tänään myös muistotilaisuuksia, sillä tänään tulee kuluneeksi kahdeksan vuotta Madridin pommi-iskuista, joissa kuoli 191 ihmistä.