Hyppää sisältöön

Syyrian-lähettiläs Annan on toiveikas

Erityisedustaja Kofi Annan on jatkanut tänään Syyrian presidentin Bashar al-Assadin taivuttelua Damaskoksessa. Osapuolet eivät päässeet sopimukseen. Samaan aikaan Pohjois-Syyriassa turvallisuusjoukkojen otteet ovat koventuneet. Piiritettyä Idlibiä tukahdutetaan panssaritulella.

Kofi Annan (kesk. vas.) ja Bashar al-Assad (kesk. oik.) tapasivat 10. maaliskuuta 2012 Damaskoksessa. Kuva: SANA / EPA

Kofi Annan on kertonut olevansa viimeisen neuvottelupäivän jälkeen toiveikas. Hän kuitenkin myöntää, että on vaikeaa saada kansannousun väkivaltaista tukahduttamista loppumaan.

- Olen kuitenkin optimistinen monista syistä, Annan kuvaili.

Annan on esittänyt presidentti Bashar al-Assadille joukon ehdotuksia, siitä kuinka Syyrian kriisi ratkaistaan. Hän tapasi vierailullaan myös opposition johtajia.

YK-lähettiläs Kofi Annan ei lauantaina kuullut presidentti al-Assadilta minkäänlaista suostumusta ryhtyä rakentaviin keskusteluihin opposition kanssa. Vallassa pysyttelevän Bashar al-Assadin mukaan ratkaisuja ei voi syntyä, kun "terroristiryhmät" uhkaavat Syyriaa.

Uutistoimisto AP:n mukaan Syyrian turvallisuusjoukot ovat edenneet piirittämään kapinakaupunki Idlibiä pohjoisessa. Syyrian väkivaltaisuuksissa kuoli kansalaisjärjestön mukaan yli 60 ihmistä pelkästään lauantain aikana.

Monet pelkäävät, että Idlib kukistuu yhtä verisesti kuin kansannousun syntysija Homs. Sotilaat moukaroivat sitä viikkoja ja saivat sen haltuunsa maaliskuun alussa, tappaen aktivistien mukaan satoja ihmisiä.