Amerikkalaissotilas tulitti siviilejä Afganistanissa

Sotilasliitto Nato on kertonut pidättäneensä Afganistanissa amerikkalaissotilaan, jonka epäillään tappaneen siviilejä. Mies oli kävellyt yöllä ulos tukikohdasta eteläisessä Kandaharissa ja avannut tulen. Asiaa tutkivan ministerin mukaan sotilas oli tunkeutunut kolmeen kotiin ja surmannut 16 ihmistä. Haavoittuneita on ainakin viisi.

Ulkomaat
Kabulin protesteissa 23. helmikuuta 2012 haavoittuneita henkilöitä kuljetetaan pois tapahtumapaikalta.
Kabulin protesteissa 23. helmikuuta 2012 haavoittuneita henkilöitä kuljetetaan pois tapahtumapaikalta.S. Sabawoon / EPA

Afganistanin presidentti Hamid Karzai vaatii Natolta selitystä. Hän kutsuu tekoja lausunnossaan murhiksi. Karzain tietojen mukaan kuolleista yhdeksän on lapsia ja kolme naisia.

Yhdysvaltain puolustusministeri Leon Panetta vakuutti Karzaille puhelimessa että veriteosta järjestetään täysi tutkinta. Panetta kertoi pahoittelunsa Karzaille. Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama soitti Karzaille esittääkseen surunvalittelunsa tapahtuneesta.

Lisäksi Nato pahoittelee tapahtunutta ja vakuuttaa tutkivansa asiaa yhdessä Afganistanin viranomaisten kanssa. Vielä on epäselvää esimerkiksi se, tunsiko sotilas uhrinsa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n tietojen mukaan sotilas olisi saanut hermoromahduksen, ja ampumisten jälkeen antautunut sotavoimille.

Afganistanissa syvenee Yhdysvaltain vastainen viha. Helmikuussa uutinen Koraanien polttamisesta Naton tukikohdassa johti useita päiviä kestäneisiin mellakoihin. Vaikka Yhdysvallat pahoitteli polttamisia ja selitti ne vahingoksi, afganistanilaiset jalkautuivat väkivaltaisiin mielenosoituksiin.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, Yle Uutiset