1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhannet haittalinnut haulisateella nurin

Lintujen pesimärauhoitus alkaa lauantaina koko Etelä-Suomen alueella. Uudellamaalla on kuitenkin myönnetty poikkeusluvat yli 2 000 haittalinnun metsästämiseksi. Luvat koskevat lähinnä varisten, harakoiden ja harmaalokkien pyyntiä.

Teksti-TV Helsinki
Heikot jäät, varis heikoilla jäillä, jäätilanne, ohut jää
Jouko Lehmuskallio

Poikkeuslupia myönnetään niin sanottujen haittalintujen metsästämiseen. Metsästettävät linnut tekevät Riistakeskuksen mukaan riistanhoidollisia vahinkoja.

- Varisten ja harakoiden aiheuttama vahinko voi olla hyvinkin merkittävä. Varsinkin lintukosteikoilla varis ryöstää pesiä ja ennen pesintäaikaa pystytään tehokkaammin vähentämään paikallista variskantaa. Harakka aiheuttaa merkittäviä vahinkoja fasaanin pesinnälle ja peltopyykannalle, sanoo Riistakeskus Uusimaan riistapäällikkö Visa Eronen.

Erosen mukaan niin sanotut haittalinnut tekevät myös taloudellista haittaa maanviljelyssä hakkaamalla esimerkiksi rehupaaleja rikki ja sotkemalla eläinten ruokia.

"Tappoluvat liian löysässä"

Tähän mennessä rauhoittamattomien lintujen poikkeuslupia on myönnetty 2 085 linnulle. Joukossa on muun muassa variksia, harakoita, harmaalokkeja ja merilokkeja. Suurin osa, 1 580 lupaa, on kuitenkin variksille.

Rauhoittamattomien lintujen osalta poikkeusluvat myönnetään riistakeskukselta, joiden lupaehdot ovat Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen mielestä liian löysät. Poikkeuslupia myönnetään rutiininomaisesti liikaa, sanoo lintualueen vastaava Markus Ellermaa.

- Vaikuttaa siltä, että ne ovat enemmänkin rutiininomaista lupien myöntämistä, vaikka lain henki on, että poikkeustapauksissa myönnetään, mutta nyt juurikaan ei hylätä lupahakemuksia. Lain henki ei toteudu. Pikemminkin luvissa ovat ongelmana lupamäärien mitoitukset, ne ovat joskus ylimitoitettuja ja vastaavia ongelmia pidän isompina.

Pesimärauhoitus alkaa Etelä-Suomessa lauantaina.

Lähteet: Yle Helsinki

Lue seuraavaksi