Hyppää sisältöön

Kaappiojankaivaja Lipasti teki kirjan naapureista

Lietolaisen Roope Lipastin ensimmäinen aikuisten romaani pyörii varsin herkullisten aiheiden ympärillä. Rajanaapurissa kaksi keskenään erilaista naapurin miestä pohtii miehenä olemista, naapuruutta ja elämän kummallisuuksia saunamökin rakennustyömaalla. Kirjan käännösoikeudet on myyty jo Saksaan.

Roope Lipasti väittää, että hänellä on edelleen hyvät välit omiin naapureihinsa. Kuva: YLE Turku / Kalle Talonen

- Ajatus oli alun perin kirjoittaa saunan rakentamiseen liittyvistä asioista. Ajattelin, että hyvä tapa olisi sellainen, että joku katsoo kun toinen toilailee. Se olisi voinut olla joku perheenjäsenkin, mutta kyllä se on kiinnostavampaa, että se on naapuri. Naapuri on aika hyvä hahmo, tuumailee Roope Lipasti.

Kirjan tarina on lyhykäisyydessään se, että naapurin kuusilapsisen perheen isä päättää rakentaa tontilleen rantasaunan ja kaivaa sitä varten lammen. Kertoja, yksinasuva leskimies seuraa naapurinsa rakennusprojektia siihen juuri osallistumatta, oman keittiönsä ikkunasta. Tekemisen ja sen seuraamisen lomassa tulee selvitettyä niin se, mitä ovat kaappiojankaivajat, naiset kuin koko ihmiselämäkin.

Kaappiojankaivaja on aikamme ilmiö

Kliseinen käsitys suomalaisesta naapuriepäsovusta on Lipastinkin mukaan jonkinlainen myytti. Toisaalta kuitenkin ne jutut, joita naapureista syntyy, ovat herkullisia.

- Varmasti enemmistö tulee toimeen. Mutta silloin kun ei tulla toimeen, syntyy niin meheviä juttuja, että niitä on hauska levitellä ja naureskella - jos se ei satu olemaan se oma naapuri. Naapureitaan ei oikein pysty valitsemaan, joten senkin takia naapuruussuhde on aika erityinen.

Naapuruuden lisäksi kirjassa käsitellään rutkasti työn tekemisen filosofiaa. Kirjan naapuri esittää teorian kaappiojankaivajista. Lipasti selventää termiä.

- Kaappiojankaivaja on tyypillinen aikamme ilmiö. Mies (tai nainen), joka on pistetty lukioon ja edelleen yliopistoon ja sen jälkeen puku päälle ja toimistotöihin tekemään excel-taulukoita päivät pitkät. Ja oikeasti se haluaisi kaivaa ojaa.

- Itse olen oikein tyypillinen kaappiojankaivaja. Ojankaivuu on hienoa. Tietysti se on vähän raskasta, mutta siinä ei oikein voi munata millään tavalla. Se on vielä aivottomampaa puuhaa kuin excelien tekeminen.

Brad Pitt rajanaapuriksi?

Rajanaapurin suomalainen, vähäeleinen huumori tuo mieleen esimerkiksi Matti Ijäksen elokuvat. Tietoa ei ole, onko Ijäs saanut kirjaa vielä käsiinsä, mutta Berliinin elokuvajuhlilla kirjaa on jo esitelty. Roope Lipasti oli itsekin mukana elokuvajuhlien ohessa järjestetyssä Books to films -tilaisuudessa, jossa kiinnostusta oli monelta taholta.

- Siellä meidän pöydässämme kävi yksi Hollywood-tuottajan edustaja kertomassa, että meillä on esimerkiksi tämmöinen ohjaaja kuin Terry Gilliam, jonka kanssa on tehty muun muassa 12 apinaa -elokuva. Ei siinä auttanut sanoa kuin että tässä olisi yksi apina lisää, be my guest!

Lipasti on itsekin miettinyt Matti Ijästä kirjaansa kirjoittaessaan. Hän antaa pienen vinkin.

- Jos ei ihan Brad Pittiä nyt ruveta häiritsemään, niin kyllä minusta vaikka Ylen Kotikatsomo voisi olla semmoinen sopiva paikka tälle.

Lipastin esikoisromaanin käännösoikeudet on myyty vastikään Saksaan. Romaani herätti enemmänkin kansainvälistä huomiota myös Berliinin elokuvajuhlilla helmikuussa.