1. yle.fi
  2. Uutiset

Herkimmät koivuallergikot oireilevat jo

Metsäntutkimuslaitoksen norkkolaskelmien mukaan keväästä on tulossa koivuallergikoille vaikea, koska siitepölyä on paljon ilmassa. Pahiten allergiset joutuvat jo nyt turvautumaan lääkkeisiin, koska tuuli kuljettaa siitepölyä muualta Euroopasta.

Teksti-TV Helsinki

Allergia- ja astmaliitosta kerrotaan, että nyt Suomeen kantautuu jo kaukokulkeumana Tanskasta lepän ja Saksasta pähkinäpensaan siitepölyä. Oireisimmat ovat jo soitelleet liittoon ja kyselleet, joko koivu kukkii.

Pahin koivun siitepölyaika on tulossa lähiviikkoina. Allergiset saavat siitepölyistä vesinuhaa, heitä aivastuttaa ja silmät tuntuvat hiekkaisilta. Myös astmaoireet voivat pahentua. Kun siitepölyä on paljon, voivat myös sellaiset saada oireita, jotka eivät niitä tavallisesti saa. Tilannetta vaikeuttaa se, että samaan aikaan katupöly on pahimmillaan.

Allergianeuvoja Anne Vuorenmaa kehottaa aloittamaan allergialääkityksen hyvissä ajoin.

- Vielä meillä ei ole siitepölyjä omasta takaa, mutta kaukokulkeuma aiheuttaa jo oireita joillekin. Lääkitys kannattaa aloittaa nyt, kun oireet ei ole vielä päässeet pahaksi, koska lääkitys auttaa parhaiten kun limakalvot eivät vielä ole ärtyneet.

Lähteet: Yle Helsinki

Lue seuraavaksi