Vihainen lintu syntyi reilussa tunnissa

Kemiläinen Katja Manniala on friikahtanut täytekakkuihin siinä määrin, että toivoo niistä itselleen ammattia. Nyt Manniala leipoo lähipiirin iloksi ja opastaa toisia omilla kakkukursseillaan.

kakut
Tältä näyttää Katja Mannialan valmistama Angry Birds -kakku valmiina.Yle / Matti Sunnari

Vaikka nykyään netissä on kakkublogeja pilvin pimein, niin Katja Mannialan harrastus sai alkunsa perinteisen reseptikirjan innostamana.

- Ostin äidilleni 5-6 vuotta sitten juhlakakkukirjan, jota selaamalla innostuin niin paljon, että hain ihan kouluun, Katja kertoo.

Manniala opastaa nykyään kakunteon saloihin omilla kakkukursseilla, joista lähinnä on alkamassa pääsiäiskakun tekemiseen vinkkejä antava kurssi.

Koreaa saa kotikonstein

Monesti ammattilaisten käsissä syntyviin täytekakkuihin näyttäisi tarvivan jos jonkinlaista apuvälinettä, mutta Manniala rohkaisee kokeilemaan niillä välineillä, mitä löytyy kotoa jo valmiiksi.

- Omilla kursseilla pyrin hoksauttamaan, että mitä voisi kotoa hyödyntää, eikä kaikkea tarvi ostaa valmiina.

Peruskakusta on moneksi

Mannialan mielestä paras kakku syntyy yksinkertaisten täytteiden ja peruskakkupohjan päälle.

Mannialan erikoisosaaminen astuu peliin koristeluvaiheessa.

- Nykyään voi ostaa aivan valmiita kakunpäällisiä tai tekemistä helpottavia sokerimassoja.

Katja tekee kuitenkin koristelumassansa itse ja väittää, ettei sen tekeminen vaadi ihmeitä.

Mikrossa sulatetuista vaahtokarkeista ja tomusokerista syntyvä massa voidaan värjätä mieleiseksi elintarvikeväreillä, joita Katjalta löytyy moneen lähtöön.

- Myönnän, että pakillinen elintarvikevärejä voi tuntua vähän överiltä, mutta ajattelen, että tästä voisi tulla itselleni ammatti.

Öljyä alle ja kaulimaan

Sokerimassaa Manniala kaulitsee pitsataikinan tavoin ja vinkkaa, ettei tomusokeri ole välttämättä ainut taikinan alle tarttumista estämään laitettavista aineista.

- Olen huomannut, että ruokaöljy toimii jopa paremmin, mutta tomusokerilla voi vahventaa liian löysää sokerimassaa.

Sokerimassataikinat Manniala kehottaa valmistamaan etukäteen pakkaseen, jotta värit syvenevät ja kun niitä uudelleen muovaillaan käyttöön otettaessa, niin ne pehmenevät.

- Mitä pehmeämpi taikina, sitä miellyttävämpi suussa.

Kuvakansioista vinkkejä

Katja painottaa, että kakun tekemisessäkin hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Järjestelmälliseksi tunnustautuva Manniala on kerännyt itselleen materiaalia tietokoneelle, jonka kansioista löytyy kuvia hänen aiemmin toteuttamista kakuista.

Netistä löytyy hyviä malleja ja niistä kiintoisimpia Manniala on napannut talteen omalle koneelle.

- Mulla on myös luonnoskirja, johon piirrän hahmotelman kakusta ja kirjaan ylös, että kenelle ja kuinka monelle syöjälle kakku tehdään.

Lähteet: Yle Perämeri / Kati Siponmaa, Matti Sunnari