Bensanhinnan haamuraja rikki maakunnassa

Polttoaineiden hinnat ovat jälleen ennätyksellisen korkealla. Hintoja seuraavan Polttoaine.net-sivuston mukaan Pohjois-Karjalassa E10-bensiinin litrahinta on ylittänyt 1,70 euron rajan ainakin Lieksassa ja Ilomantsissa.

Polttoaineiden hinnat
Auton polttoainemittari.
YLE / Heikki Haapalainen

Lieksassa 95E10-bensiinin hinta oli maanantaina nettipalvelun mukaan 1,729 euro. Bensan hinta vaihtelee maakunnassa huoltoasemasta riippuen 1,63 ja 1,73 euron välillä litralta.

98-oktaanisen bensan hinta on maakunnassa 1,694-1,779 euroa. Myös dieselin litrahinta on kauttaaltaan yli 1,60 euroa.

Nesteen myyntipäällikkö Petteri Kämpjärvi selittää historiallisten korkeiden hintojen johtuvan raakaöljyn kalleudesta sekä bensiiniveron kiristämisestä.

- Bensiiniveroa on nostettu kahtena vuonna peräkkäin. Pelkkien verojen osuus litrahinnasta on tällä hetkellä yli 90 senttiä, Kämpjärvi sanoo.

Nyt hintoja nostavat lisäksi euron heikentynyt kurssi ja verotus, sanoi johtaja Sakari Toivola Neste Oilista Ylen aamu-tv:ssä.

- Euron kurssi vaikuttaa tällä hetkellä siihen, että raakaöljy euroissa on meille suomalaisille ennätyskallista. Toinen asia on, että verrattuna parin-kolmen vuoden takaiseen tilanteeseen, bensiinivero on yli 10 senttiä per litra korkeampi kuin silloin.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala