Sukellusliikkeen onnettomuus johtui happiräjähdyksestä

Viime elokuussa helsinkiläisessä sukellusliikkeessä sattunut räjähdysonnettomuus johtui happiräjähdyksestä. Räjähdyksessä loukkaantui happipulloa täyttämässä ollut työntekijä.

Kotimaa

Onnettomuutta tutkineen Tukesin raportin mukaan räjähdys ja siitä seurannut tulipalo on saanut alkunsa seoskaasusukellukseen käytettävien nitroksipullojen täyttöpaikassa. Räjähdys on saattanut aiheutua esimerkiksi täyttöletkusta irronneesta osasta, joka on osunut suurella nopeudella kompressorin öljynsuodattimeen.

Happipullosta puuttunut hätäkatkaisin lietsoi seurannutta tulipaloa, kunnes palokunta sulki happipullon venttiilin.

Räjähdys sattui, kun liikkeen työntekijä oli täyttämässä happipulloa. Hän sai räjähdyksessä palovammoja käsivarsiinsa. Räjähdys särki liikkeen ikkunat ja aiheutti pienen tulipalon.

Tukesilta paljon suosituksia täyttölaitteistoille

Tukes havaitsi täyttölaitteistossa ja sen käytössä useita turvallisuuspuutteita, jotka vaikuttivat onnettomuuteen. Laitteiston lakisääteiset tarkastukset olivat rästissä.

Tukesin mukaan täyttöpaikan tulee olla suunniteltu valmistettavien seoskaasujen käsittelyyn. Järjestelmän ja tilojen suunnittelussa on otettava huomioon happipalon ehkäisy.

Turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä on myös muun muassa hapen hätäkatkaisu happiletkun irtoamisen tai vaurioitumisen varalta. Lisäksi hapen virtaus tulisi rajoittaa 50 litraan minuutissa.

Lähteet: Yle Helsinki