Älypuhelinten vakoilu luultua helpompaa

Saksassa poliisi ja viranomaiset ovat jo pitkään vakoilleet epäilyttävänä pitämiään henkilöitä niin kutsuttujen hiljaisten tekstiviestien avulla. Tekstiviestit tulevat kännykkään, mutta ne eivät näy puhelimessa millään tavalla. Vaikka viesti ei näy sen vastaanottajalle, siitä jää jälki teleoperaattorin tietokantaan. Suomessa viranomaisten hiljaisista tekstiviesteistä on puhuttu lähinnä tietokonealan lehdissä.

Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle

Vuonna 2010 Saksassa telealan yritykset lähettivät arviolta 670 000 hiljaista tekstiviestiä viranomaisten pyynnöstä. Pääasiassa viestejä lähettivät poliisi ja tulli ja viestien tarkoituksena oli valvoa muun muassa äärioikeistolaista liikehdintää sekä terroristiepäiltyjä.

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki J Kasvin mukaan ihmiset alkavat myös Suomessa havahtumaan siihen, että kaikkien teletietoja kerätään.

- Aiemmin ideana oli se, että vain niitä ihmisiä seurataan, joita epäillään vakavista rikoksista. Nyt kerätään tietoa kaikista.

Kasvin mukaan ihmisten pitää saada tietää millaisia valvontakeinoja viranomaiset käyttävät ja Suomessa vastaava toiminta tulee lainsäädännön kautta.

- Suomessa lainsäädäntö ja poliisin tekniikka ovat ajan tasalla. Jos teknologia kehittyy näin nopeasti, täytyy laki uudistaa vastaamaan yhteiskunnallista kehitystä.

Älypuhelimet ovat alttiita väärinkäytöksille

Mobiiliasiantuntija Marcus Söderblomin mukaan älypuhelimiin voidaan käyttäjän tietämättä lähettää tekstiviestejä, jotka aktivoivat puhelimissa erilaisia haittaohjelmia. Tällaisia ohjelmia ovat esimerkiksi puhelimen GPS -palvelut, joiden avulla puhelimen omistajan liikkeitä voidaan seurata tämän tietämättä.

Söderblomin mukaan pääsääntö on, että mitä älykkäämpi puhelin, sitä enemmän siinä on piilotettuja ominaisuuksia, joista käyttäjä ei tiedä mitään. Matkapuhelinvalmistajat ovat asentaneet puhelimiin ominaisuuksia, joita haittaohjelmien tekijät käyttävät samaan tapaan kuin tietokoneiden vakoiluohjelmia. Söderblom neuvoo älypuhelinten omistajia lataamaan ohjelmia vain valmistajan suosittelemasta lähteestä.