Vaippakakku kruunaa Baby Shower -juhlat

Baby Shower, eli vauvajuhlat, ovat tulleet jäädäkseen myös Suomeen. Alunperin amerikkalainen tapa on yleistynyt viime vuosina meilläkin, ja nyt yhä useampi lastaan odottava juhlii äidiksi tulemistaan jo ennen lapsen syntymää. Baby shower -juhlissa äitiä hemmotellaan, annetaan lahjoja ja vinkkejä tulevaan.

Kuva: Yle

Tällä kertaa Baby Shower -juhlat järjestää isosisko Outi Lindholm. Juhlat pidetään Perniössä tulevan äidin Katri Lindholmin luona.

- Olen kuullut, että tämä on amerikkalainen tapa. On kiva ajatella, että ollaan nyt aikuisten kesken vielä viimeistä iltaa yhdessä, ennen kuin sisko synnyttää. Saadaan nauttia seurasta, juomasta ja ruoasta, Outi Lindholm sanoo.

Suomessa juhlittu perinteisesti vasta syntymän jälkeen

Suomessa lapsia ja vanhemmaksi tuloa on totuttu juhlimaan vasta kun lapsi on jo syntynyt. On jopa ajateltu, että ennakkoon juhliminen tuo huonoa onnea. Nyt suunta näyttää muuttuneen.

Ensimmäisiä Baby Showereita on juhlittu tiettävästi Suomessa kymmenisen vuotta sitten ja juhlat ovat yleistyneet parina viime vuotena. Nyt Suomesta löytyy jo ammattimaisia Baby Shower -juhlien järjestäjiä ja asiaan erikoistuneita liikkeitä. Juhlatavaroiden myynti on kauppiaiden mukaan kasvanut jatkuvasti.

- Ainakin omassa ystäväpiirissä ollaan huomattu, että se on ollut hirveän tärkeä juhla äideille: juhlien järjestelyyn menee paljon voimaa ja aikaa, mutta tuntuu, että äiti jaksaa paremmin ja selviytyy paremmin koitoksista näiden juhlien avulla. Juhlista saatava voima kantaa synnytykseen ja vauva-aikaan asti, yrittäjä ja synnytysvalmentaja Päivi Laukkanen sanoo.

Ohjelmassa hemmottelua ja leikkejä

Uusi amerikkalainen juhla näyttää uponneen suomalaisiin naisiin. Miehiä juhlissa ei näy.

Juhlistamisen ja lahjojen lisäksi vauvajuhlien ohjelmassa on usein äidin hemmottelua ja tukemista sekä erilaisia tunnistus-, ynnä muita leikkejä. Ja tietenkin vaippakakku! Vaipat kierretään, rullataan ja ladotaan päällekäin, ja näin niin sanottu kakku on valmis. Syötäväksi tätä ei ole tarkoitettu.