1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

FAO varoittaa ruokapulasta Sahelin alueella

Vakava elintarvikepula uhkaa Sahelin alueen maita, varoittaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. Järjestö tarvitsee apua, jotta alueen maanviljelijys saataisiin elpymään ja ruokatuotanto käyntiin.

FAO sanoo tarvitsevansa avustusrahaa noin 70 miljoonaa dollaria. Sen avulla käynnistettäisiin erilaisia avustustoimia Sahelin alueen 800 000 maanviljelijälle.

Sahelin alueella, Saharan autiomaan eteläreunalla, on FAO:n arvion mukaan 15 miljoonaa ihmistä, joiden ruokavarat ovat maatalouden ongelmien vuoksi loppumassa.

Pahin tilanne on Nigerissä, missä vaarassa on 5,4 miljoonaa ihmistä, eli 35 prosenttia väestöstä. Myös Malissa kolme miljoonaa ihmistä, eli viidennes väestöstä kärsii ruokapulasta. Malissa tilannetta pahentaa yllättäen puhjennut sisäinen konflikti.

Muita ruokapulan koettelemia maita ovat Burkina Faso, Senegal, Tshad, Gambia ja Mauritania.

Ruuan loppumisen syitä on paljon: kuivuus, maataloustuotannon epäonnistuminen, viljan korkea hinta, karjan ravinnon niukkuus, ulkomaille lähteneiden siirtotyöläisten lähettämien rahojen väheneminen sekä alueelliset konfliktit.

Avustusrahoilla FAO toimittaisi ongelma-alueille sekä elintarvikeapua että siemenviljaa ja karjan ravintoa. Peltojen kastelua yritetään kohentaa, karjankasvattajille järjestettäisiin eläinlääkäripalveluja ja maanviljelijöille koulutusta.