1. yle.fi
  2. Uutiset

Ravintoloiden hygienia jää Helsingissä usein valvomatta

Elintarviketarkastukset jäivät Helsingissä viime vuonna pahasti jälkeen tavoitteista. Suunnitelluista 4 200 tarkastuksesta kyettiin toteuttamaan vain kaksi kolmannesta. Esimerkiksi pubit ja kioskit välttävät hygieniasyynin kokonaan elintarkievalvonnan henkilökuntapulan vuoksi.

Kotimaan uutiset

Valvontaa suunnataan Helsingissä riskinarvioinnin perusteella ensisijaisesti ruokaravintoloihin, keskuskeittiöihin sekä ruokaa valmistaviin myymälöihin ja ulkomyyntipisteisiin.

Kaupungissa on yhteensä yli 5 000 elintarvikehuoneistoa, joista viime vuonna tarkastettiin runsaat 1 600. Kaupungineläinlääkärin Riikka Åbergin mukaan tilanne on haastava, sillä monessa paikassa käsitellään helposti pilaantuvia elintarvikkeita.

- Suuri osa kohteista on ravintoloita, joita tulisi tarkastaa vähintään kerran vuodessa ja monia mielellään vähän useamminkin, mutta siihen ei tällä hetkellä päästä. Joudumme suuntaamaan valvontaa kaikista riskialttiimpiin kohteisiin.

Yli puolet ravintoloista jäi tarkastamatta

Kattavasti kyettiin viime vuonna tarkastamaan vain liha-, kala- ja maito-alan laitokset, tukkukaupat ja eläimistä saatavia elintarvikkeita varastoivat laitokset. Ravintoloista tarkastettiin 40 prosenttia.

- Tietysti tästä voi aiheutua jonkinlaisia riskejä. Meillä ei esimerkiksi tarkasteta juuri lainkaan pubeja tai myymälöitä, joissa myydään vain pakattuja elintarvikkeita. Samoin kioskien tarkastukset ovat vähäisiä, Åberg toteaa.

Suunnitelmallisien tarkastuksien aikana tutkitaan elintarvikehuoneiston tiloja, toiminnan hygieniaa ja omavalvonnan toimivuutta.

Henkilökuntapula vaivannut jo vuosia

Suurin syy tarkastusten vähäiseen määrään on Åbergin mukaan elintarvikevalvonnan krooninen henkilökuntapula.

- Helsingissä on usean vuoden ajan arvioitu, että meillä on kymmenen tarkastajan vajaus, joka pitäisi korjata, jotta voisimme päästä niihin tavoitteisiin, joita Evira suosittelee.

Viime vuonna tapahtui lisäksi suuria muutoksia elintarvikelainsäädännössä. Elintarvikehuoneistojen hyväksymisprosessi muuttui syyskuussa, mikä osaltaan vei aikaa tarkastuksilta. Åberg kuitenkin toivoo muutosten helpottavan tilannetta tulevaisuudessa.

- Elintarvikehuoneiston, vaikkapa ravintolatoiminnan, aloittamista on pyritty keventämään niin, ettei siihen liittyisi raskasta hallinnollista lupakäsittelyä. Sen näkee oikeastaan tämän ja ensi vuoden aikana, kuinka tämä vaikuttaa tarkastuksiin.

Lähteet: Yle Helsinki

Lue seuraavaksi