Pikaterveydenhoitoa Lahden tapaan

Riittääkö kioskilla piipahdus terveydenhoitopalveluksi? Yle Lahden toimittaja Risto Lasila epäilee suunvuorossaan, että riitettävä on, kun muuta ei ole tarjolla.

Suunvuorot
Ihmiset ovat löytäneet Trion terveyskioskille, mutta Launeen kioski etsii vielä asikkaita.YLE / Tuija Veirto

Erilaiset kevythoidot näyttävän valtaavan alaa. Lahti on lyönyt rumpua ja tunkenut itseään julkisuuteen muun muassa terveyskioskeilla. Niissähän hyväkuntoiset voivat käydä kertomassa kuinka mainiosti he jaksavat ja siinä sivussa voidaan katsoa pikkasen, vaikka verenpainetta ja kolesterolia ja laittaa laastari.

Ja taas terveyskioskin terveyshenkilö saa taas vetää ruksin ruutuun, ja pääsee kertomaan kuinka suosittuja he ovat, ja kuinka nykyaikaista ja halpaa hoitoa annetaan. Ei tarvi hoitaa raskasta poliklinikkaa ja mummoja, joilla on sata vaivaa, kuten lääkäripiireissä ilmaus kuuluu.

Lahden kaupunginvaltuusto nieli viime kokouksessaan terveysvirkamiesten syötin, ja niin vedettiin henkselit pitkään suunnitellulle ja perustellulle Jalkarannan hoitokodille. Sitä ei muka tarvitakaan, kun halutaan vähentää kauniisti sanottuna laitosvaltaisuutta. Vai onko syynä, että kallishintaisilla yksityisillä eivät paikat ole Jalkarannassa täyttyneet toivotulla tavalla.

Kaupunginsairaalassa on sellainen paikkapula, että esimerkiksi keuhkokuumeinen vanhus, joutui olemaan päivystysosaston hälinässä 3 päivää, riutumassa, nukkumatta, kun ylös osastolle ei pääsyt. Lopulta yli 80-vuotias mamma pyysi päästä kotiin. Hieman maistissa olleille nuoremmille asiakkaille paikat löytyivät heti.

Keskussairaala tekee puolestaan tulosta muun muassa sillä, kuinka paljon se onnistuu käännyttämään hätää kärsiviä potilaita luukultaan ulos, kun ovat tulleet muka väärään paikkaan apua hakemaan.

Samoin keskussairaala kertoi juuri äsken, että se haluaa vähentää sänkyhoitopotilaita. Nykyiset vuodeosastot vanhassa torniosassa, muutettaisiin parempaan käyttöön. Kuuluuko keskussairaalan uusi slogan - "leikkauta ja häivy". Ja tule jälkitarkastukseen yksityisvastaanotolle kuten silmissä on tapahtunut.

Saimme toimitukseen kirjeen tyttäreltä jonka sairasta äitiä hoidettiin viimeisinä hetkinä kotona ja lääkärin lupa oli tuoda potilas sairaalaan koska vain. Mutta ennen sinne pääsyä taisteltiin Lahdessa pari viikkoa ambulanssihenkilökunnan kanssa siitä, että he ottaisivat äidin kyytiin ja veisivät sairaalaan.

- Toisella soitolla se vihdoin onnistui, kun emme mieheni kanssa antaneet periksi. Ambulanssihenkilökunnan käytös oli törkeää, kirjoitti kokemuksestaan tytär.

Muitakin esimerkkejä on. Jalattomaksi mennyt heikkokuntoinen yksinäinen keuhkokuumepotilas ei ole ambulanssikamaa Lahdessa. Lasku tulee kuitenkin. Lahdessa on aivan oma matematiikkaansa rahanjaossa. Se mikä menee torin alle, ei ole mistään muusta pois.

Lähteet: Yle Lahti / Risto Lasila

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus