Muuttolinnut liihottavat Pohjois-Karjalaan

Lintujen muutto on käynnissä. Pohjois-Karjalassa on nähty ensimmäiset laulujoutsenet, harmaalokit , kotkat ja telkät.

Pohjois-Karjala
Lintutieteellisen yhdistyksen jäsenen kuvaama harmaalokki huhtikuussa 2008.
Lintutieteellisen yhdistyksen jäsenen kuvaama harmaalokki huhtikuussa 2008.Porin Lintutieteellinen yhdistys / Pasi Alanko

Harri Hölttä Pohjois-Karjalan Lintutieteellisestä yhdistyksestä kertoo, että kevätmuutto on alkanut suunnilleen normaalissa tahdissa. Liikkeellä on nyt tyypillisiä, nimenomaan alkukevään lintuja.

Sääennuste lupailee tälle viikolle Pohjois-Karjalaankin plussa-asteita. Mutta pelkkä lämpö ei riitä vauhdittamaan lintujen Suomeen lentoa.

- Jos sääkarttaa katsoo, niin lintumiehenä toivoisin sellaisia lounaanpuoleisia lämpimiä tuulia ja matalapaineita. Niinhän ne lumikinoksetkin tästä parhaiten hupenisi, kun tulisi vaihteeksi vaikka vesisadetta, Hölttä sanoo.

- Ja kun tämä valoisa aika pitenee, niin sekin vaikuttaa tietysti lintuihin. Laittaa ne liikkeelle kohti pohjoista.

Lempeän lounatuulen mukana Pohjois-Karjalaan odotetaan seuraavaksi lisää vesilintuja ja lokkeja. Listalla ovat myös rastaat ja kottaraiset. Ensimmäisten pulmusten olisi pitänyt jo saapua.

Pohjois-Karjalan Lintutieteellinen yhdistys pitää 40-vuotissyntymäpäiväjuhlat Joensuussa lauantaina 17. maaliskuuta. Juhlaseminaarissa kuullaan alustukset muun muassa valkoselkätikoista, petolintujen pesintöjen seurannasta ja lokkitutkimuksesta.

Pohjois-Karjalan Lintutieteellisessä yhdistyksessä on noin 200 jäsentä. Jäsenlehti on nimeltään Siipirikko.

Lähteet: Yle Pohjois-Karjala