1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Perämeri

Meri-Lappiin tarvitaan sijaisperheitä lisää

Vuoden alusta voimaan astunut lakimuutos velvoittaa kunnat sijoittamaan huostaan otetut lapset ensisijaisesti perhehoitoon.

Pienemmille lapsille on helpompi löytää sijaisperhe kuin teini-ikäisille. Kuva: Yle

Tähän asti alueella on saatu pienet lapset sijoitettua perheisiin kohtuullisen hyvin, sillä kunnissa on ollut jo valmiiksi valmennettuja sijaisperheitä.

Murrosikäisille perheitä ei ole tahtonut löytyä, jonka vuoksi lain tuoma velvoite isompien lasten perhehoidosta koetaan kunnissa haasteelliseksi.

Torniossa huostaanotetut lapset ovat olleet sosiaalityönjohtaja Anneli Karjalaisen mukaan yleensä yli kymmenvuotiaita ja heille on ollut erittäin vaikea löytää perheitä.

- Olen miettinyt, että pitää ruveta käymään sukulaisijoituksia entistä tarkemmin läpi.Tuntuu, että isommille lapsille ei perhettä tahdo löytyä helposti, Karjalainen pähkäilee.

Perhehoito ei ole aina oikea vaihtoehto

Keminmaa johtava sosiaalityöntekijän Seija Saalimaa huomauttaa, että nuoren kohdalla sijaisperhe ei välttämättä ole aina oikea vaihtoehto.

- Nuorten ongelmat ovat usein jatkuneet pitkään ja vaativat ammatillista otetta. Sijaisperhe ei pysty aina edes tuenkaan avulla vastaamaan nuoren tarpeisiin.

Viisi lasta jonottaa perhettä

Tällä hetkellä viisi lasta odottaa sijaisperhettä. Joskus perheitä haetaan lehti-ilmoitusten välityksellä. Toisinaan jotkut perheet ottavat itse yhteyttä ja kysyvät asiasta. Sijaisperheitä ei ole kuitenkaan helppo saada.

- Perheitä voi olla hankala saada, koska sijaisperheenä toimiminen vaatii pitkäaikaista sitoutumista, toteaa seudullinen sosiaalityöntekijä Merja Alm Pelastakaa Lapset ry:stä

- Tietenkin tarvitaan myös auttamisenhalua ja valmiuksia hoitaa muitakin kuin omia lapsia, Alm jatkaa.