Viuluviikarit viettävät nelikymppisiään

1970-luvulla television tunnetuksi tekemät Viuluviikarit viettävät nelikymppisiään. Viuluviikareista ovat ammattiviulisteiksi tulleet muun muassa Sibelius-Akatemian viulunsoiton professori Réka Szilvay sekä Linda Lampenius.

kulttuuri
Viuluviikarit junassa maaliskuussa 1979. Opettaja Géza Szilvay, Linda Lampenius, Maiju Paukkunen ja Réka Szilvay.
Viuluviikarit junassa maaliskuussa 1979. Opettaja Géza Szilvay, Linda Lampenius, Maiju Paukkunen ja Réka Szilvay.Leif Öster / Yle

Itä-Helsingin musiikkiopiston orkesterit, Helsingin juniorijouset, Lapsijouset ja Viikariorkesteri juhlistavat pyöreitä vuosia Finlandia-talossa lauantaina.

Television lastenohjelman orkesterista, Viuluviikareista ovat ammattiviulisteiksi sittemmin ponnistaneet muun muassa Sibelius-Akatemian nykyinen viulunsoiton professori Réka Szilvay sekä Kuusiston viulistiveljekset Jaakko ja Pekka.

Viulunsoiton ohella myös muista avuistaan tunnetuksi tullut Linda Lampenius on Viuluviikareiden kasvatti.

Viuluviikarit oli unkarilaisveljesten idea

Viuluviikarit ja uudenlaisen musiikinopetuksen metodin Suomeen, Itä-Helsingin musiikkiopistoon ja televisioon toivat 1970-luvun alussa unkarilaisveljekset Csaba ja Géza Szilvay.

Metodissa unohdettiin nuotit ja alle kouluikäisille lapsille musiikkia ja viulunsoittoa opetettiin värien ja do-re-mi -asteikon avulla. Rytmiä puolestaan harjoiteltiin ti-ti-taa -menetelmällä.

Lauantain juhlakonsertissa kunniavieraina ovat orkesterien perustajaveljekset.

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara palkitaan juhlassa

Itä-Helsingin musiikkiopisto on kautta vuosikymmenten tehnyt yhteistyötä säveltäjä Einojuhani Rautavaaran kanssa. Rautavaara on säveltänyt Helsingin juniorijousille omisteut "ugrilaiset" kappaleet jousiorkesterille, jotka orkesteri on myös kantaesittänyt.

Rautavaara sävelsi 1980-luvulla muun muassa unkarilaissäveltäjiä Zoltán Kodálya ja Béla Bartókia kunnioittavat teokset Hommage à Zoltán Kodály (1982) ja Epitaph for Béla Bartók (jousiorkesteriversio 1986).

Unkarin valtion myöntämä Unkarin Ritarikunnan risti luovutetaan Rautavaaralle lauantain juhlakonsertin yhteydessä.

Lähteet: YLE Uutiset/ Suvi Vesalainen