1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuomioja: Venäjän tuki Syyrialle horjuu?

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) uskoo, että Venäjä joutuu arvioimaan uudelleen tukensa Syyrian hallinnolle. Myös Arabiliitto on hänen mukaansa ottanut yllättävän aktiivisen roolin Syyrian väkivaltaisuuksien hillitsemisessä.

Erkki Tuomioja Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

YK:n turvallisuusneuvosto on jälleen puinut New Yorkissa Syyrian tilannetta. Tähän asti Venäjä on estänyt Syyrian tuomitsevan päätöslauselman, ellei siinä tuomita hallinnon väkivallan lisäksi myös hallinnon vastustajien väkivaltaa.

- Luulen, että he joutuvat itsekin arvioimaan, että ovat päätymässä hyvin väärälle puolelle. Joitakin tällaisia viitteitä on ollut, että sielläkin (Venäjällä) olisi valmiuksia arvioida uudelleen, mutta ei ole vielä toistaiseksi tuottanut tulosta, Tuomioja sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

- Itse asiassa puoli tuntia ennen viimeistä päätöslauselmaa muilla oli käsitys, että he hyväksyisivät sen, mutta Moskovasta tuli toisenlaiset ohjeet.

Suomen ulkoministerin mukaan Venäjällä ei ole erityisen suuria intressejä tukea Syyriaa.

- Heillä on siellä jonkinlainen laivaston huoltotukikohta. Ja tietysti Syyria on ollut erittäin hyvä asiakas Venäjän aseteollisuudelle, ja asetoimitukset ovat jatkuneet.

Ulkoministerin mukaan kyseiset intressit eivät kuitenkaan ole ratkaisevia, jos Venäjä joutuu Syyrian johtajan Bashar al-Assadin tavoin muun arabimaailman tuomion kohteeksi.

Venäjä pelkää uutta Libyaa?

Tuomioja arvioi, että Venäjän Syyrialle osoittaman tuen taustalla on alun perin pelko Libyaa koskevan päätöslauselman toistumisesta.

- Hehän äänestivät päätöslauselman puolesta, mutta ovat sen jälkeen katsoneet, että päätöslauselman tulkintaa venytettiin tavalla, joka ei vastannut päätöslauselman tarkoitusta ja sisältöä.

Muammar Gaddafin hallinnon toimet tuomitsevan päätöslauselman jälkeen länsimaat aloittivat ilmaiskut Libyassa vuosi sitten.

Tuomioja kiittelee Arabiliiton aktiivista roolia Syyrian kiistassa. Hänen mukaansa YK:n turvallisuusneuvoston väkivallan tuomitsevat päätöslauselmaehdotukset ovat pohjautuneet Arabiliiton esityksiin.

Kuitenkaan ulkoministeri Tuomioja ei usko, että YK:n turvallisuusneuvostossa saataisiin rauhan Syyriaan tuova päätöslauselma. Hänen mielestään Syyria turvautuu nyt hyvin poikkeukselliseen väkivaltaan, mutta siihen puuttuminen on vaikeaa.

Tuomioja laittaa pientä toivoa siihen, että Syyrian hallitus on osoittanut viime aikoina hajaannuksen merkkejä.