Avoin haastattelu Japanin tuhosta: "Kyse oli kolmoiskatastrofista"

Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Liisa Karvinen vastasi yleisön kysymyksiin Japanin katastrofista avoimessa haastattelussa tiistaina Yle Ulkomaiden Facebook-sivuilla. Karvinen vieraili Japanin tuhoseudulla tsunamin vuosipäivänä.

Ulkomaat
Nainen rukoilee muistomerkillä Hiyori Yaman kukkulalla, Yuriagen alueella Natorin kaupungissa 11. maaliskuuta 2012.
Nainen rukoilee muistomerkillä Hiyori Yaman kukkulalla, Yuriagen alueella Natorin kaupungissa 11. maaliskuuta 2012.Franck Robichon / EPA

Tässä poimintoja keskustelusta - koko keskustelu on luettavissa Yle Ulkomaiden Facebook-sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Markku Siuvatti kysyi, ovatko ydinvoimaloiden aiheuttamat saasteet katastrofin pisimpään jälkihoitoa vaativa asia.

Liisa Karvinen: "Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen Japanissa on noussut ihan uudella tavalla esille ydinvoiman vastustus. Ihmiset eivät enää pidä ydinvoimaa niin puhtaana ja turvallisena energiamuotona kuin aiemmin ajateltiin. Fukushiman läänissä ihmisiä huolestuttaa se, milloin he pääsevät takaisin säteilyn saastuttamiin kotikyliinsä."

Minna Aila tiedusteli, kuinka viime vuosikymmenen isot tsunamit ovat vaikuttaneet jälleenrakentamiseen, ja voiko tsunameihin oikeasti varautua.

Liisa Karvinen: "Viime vuosikymmenen aikana ei Japaniin ole iskenyt hengenvaarallisen suuria hyökyaaltoja eli tsunameita. Satojen vuosien aikahaarukassa niitä toki on tullut, jopa tälle samalle koillisrannikolle. Tsunamien varalta rannikoilla on ollut turvavalleja, mutta viime vuoden tsunami yllätti suuruudellaan. Missään ei oltu osattu varautua aaltoon, jonka korkeus ylitti paikoin jopa parikymmentä metriä."

"Voidaan puhua kolmoiskatastrofista"

Antti Laapas muistutti, kuinka Japanin ulkopuolella tsunami mielletään helposti yhtäläiseksi asiaksi Fukushiman ydinvoimalan kanssa. Antti kysyi, kuinka vahvasti japanilaiset linkittävät tsunamin ja Fukushiman ydinonnettomuuden toisiinsa, vai ovatko ne heidän mielissään kaksi eri asiaa?

Liisa Karvinen: "Huomiosi on hyvä. Ulkomaisissa tiedotusvälineissä tuntuvat usein nuo kaksi asiaa menevän sekaisin. Japanilaiset eivät missään nimessä asioita sekoita. Toki selvää on se, että tsunami aiheutti Fukushiman onnettomuuden. Voidaankin puhua kolmoiskatastrofista: Japanin historin voimakkaimmasta maanjäristyksestä, tsunamista ja ydinvoimalaonnettomuudesta."

Tuula Iivonen kysyi, miten tsunamievakot on saatu asutettua, kun täkäläisittäin ajateltuna Japani vaikuttaa niin täyteen rakennetulta ja asutetulta maalta.

Liisa Karvinen: "Niin tsunamin kuin säteilynkin takia evakkoon joutuneille ihmisille on rakennettu lähialueen kaupunkeihin väliaikaiskoteja. Usein nämä parakkimaiset kodit on sijoitettu kaupunkien laitamille, joissa tilaa on ollut. Ihmiset saavat asua niissä ainakin kaksi vuotta ilmaiseksi. Lisäksi jonkun verran väkeä on sijoitettu kaupunkeihin ihan tavallisiin vuokra-asuntoihin. Kukaan ei osaa vielä sanoa, miten pian kaikille säteilyn saastuttamille alueille päästään takaisin."

Väliaikaisasunnot ilmaisia kahden vuoden ajan

Ulla Järvinen tiedusteli, saavatko kotinsa menettäneet valtiolta korvauksia, vai onko jälleenrakentaminen ja uuden aloittaminen avustusjärjestöjen varassa.

Liisa Karvinen: "Väliaikaisasunnoissa asuvien ei tarvitse kahteen vuoteen maksaa vuokraa. Ne evakot, jotka asuvat tavallisissa vuokra-asunnoissa, saavat kunnalta vuokratukea. Ihmiset ovat saaneet myös esim. kodinkoneita lahjoituksena Japanin Punaisen Ristin kautta ja ne on rahoitettu mm. ulkomailta tullein lahjoituksin. Eli kyllä hallitus ja Fukushiman alueella myös energiayhtiö Tepco ovat maksaneet korvauksia. Maanviljelijät ovat saaneet tukea myös paikallisilta maanviljelijäyhdistyksiltä. Toinen kysymys on tietenkin se, että mihin korvaukset riittävät."

Matti Adolfsen tiedusteli, pystyvätkö kansalaiset, joista eri mielipidemittausten mukaan 60-80% vastustaa ydinvoimaa, estämään reaktoreiden uudelleenkäynnistyksen. Japanin 54 reaktorista on nyt toiminnassa enää kaksi.

Liisa Karvinen: "Ydinvoiman vastustus on tosiaan viime vuoden onnettomuuden jälkeen voimistunut. Hallitus on avoimesti ilmoittanut, että ydinvoimaa ei voida tulevaisuudessa lisätä, vaikka aiemmin niin suunniteltiin. Hallitus tutkii vaihtoehtoisia energiamuotoja, mutta on selvää etteivät ne ratkaisut voi olla kovin nopeita. Tällä hetkellä ydinvoimaloiden tuottamaa energiaa korvataan erityisesti tuontiöljyllä ja -kaasulla. Teen aiheesta jutun tämän illan tv-uutisiin, tv 1:ssä klo 20:30."

Lähteet: Yle Uutiset