Joka kymmenes nainen laihduttaa oksentamalla

Yli puolet naisista ja kolmasosa miehistä haluaisi olla puoleensavetävämpiä kuin mitä he nyt ovat. Tämä käy selville vastavalmistuneesta väitöskirjasta, jossa tutkittiin aikuisten kehonkuvaa ja häiriintynyttä syömistä.

terveys
Nainen mittaa vyötärönympärystä peilin edessä.
Comstock

Psykologian maisterin Monica Ålgarsin Åbo Akademissa tehdyssä väitöskirjassa tutkittiin myös seksuaalista kehonkuvaa. Naiset ilmoittivat enemmän tyytymättömyyttä omaan kehoonsa ja häiriintynyttä syömistä kuin miehet.

Oksentamalla laihaksi

Esimerkiksi yli puolet naisista ja kolmasosa miehistä kokivat olevansa vähemmän puoleensavetäviä kuin tahtoisivat olla. Yli puolet naisista ja kolmasosa miehistä ilmoitti laihduttavansa, ja joka kymmenes nainen sekä joka sadas mies ilmoitti yrittävänsä oksentaa syötyään.

Mikä minä olen?

Osallistujat, joilla oli ristiriitainen sukupuoli-identiteetti, ilmoittivat enemmän tyytymättömyyttä omaan kehoonsa sekä häiriintynyttä syömistä kuin kontrollihenkilöt.

Enemmistö haastatelluista transihmisistä ilmoitti voimakasta tyytymättömyyttä omaan kehoonsa. Sukupuolen korjaushoito lievensi sekä tyytymättömyyttä kehoon että häiriintynyttä syömistä.

Myös miehillä syömishäiriöitä

Väitöskirjassa neuvotaan hoitohenkilökuntaa huomaamaan, että häiriintynyt syöminen ja tyytymättömyys omaan kehoon koskevat sekä aikuisia miehiä että naisia. Tutkijan mukaan tyytymättömyys kehon seksuaalisiin osiin näyttää olevan suhteellisen tavallista eikä sitä tule jättää huomioimatta.

Aineisto kerättiin laajalla kyselylomaketutkimuksella sekä 20 transihmisen haastattelututkimuksella. Väitöskirja tarkastetaan Åbo Akademissa perjantaina.

Lähteet: YLE Uutiset