1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Perämeri

Kullan koekairaukset alkoivat Rompaksessa

Kanadalainen malminetsintäyhtiö Mawson Oy on aloittanut kairaukset Rompaksen alueella Ylitornion ja Rovaniemen rajalla. Yhtiö etsii kultaa vyöhykkeeltä, jota pidetään varsin lupaavana.

Kairauskone alkoi tutkia Rompaksen maaperää maaliskuun alussa. Koekairaukset tehtäneen talven aikana. Kuva: Laura Holappa / Yle

Mawson aloitti timanttikairausohjelman Rompaksessa maaliskuun alussa yksityismailla, maanomistajien luvalla. Yhtiöllä on Ylitornion ja Rovaniemen alueella kaikkiaan noin 106 neliökilometrin valtaukset, jotka eivät valitusten vuoksi ole vielä lainvoimaisia. Suurin osa maista on valtion omistamia.

Tarkoituksena on talven aikana selvittää kallioperän malmiesiintymät yksityismailla, joita on yhteensä noin 40 hehtaaria. Loppu valtausalueesta päästään tutkimaan vasta sitten, kun valitustie on käyty loppuun.

Lupaava esiintymä

Vaikka alueelta löytynee runsaasti erilaisia mineraaleja ja malmeja, yhtiö on lähinnä kullan perässä.

- Tämä alue on maailmanluokan esiintymä. Se on herättänyt huomiota ympäri maailmaa sen takia, että merkit malminmuodostuksesta on hyvin voimakkaat täällä, kuvailee operatiivinen päällikkö Tapani Hyysalo.

Tässä vaiheessa on vielä mahdoton sanoa löytyykö Rompaksesta kultaa. Ensimmäiset tulokset kuluvan talven aikana tehtävistä kairauksista valmistunevat toukokuun lopulla.

Alueella myös uraania

Tutkimuspäällikkö Erkki Vanhanen naurahtaa, että koekairauksissa käy usein niin, että löydetty malmi on jotain ihan muuta kuin mitä lähdettiin etsimään. Rompaksessakin tiedetään olevan runsaasti esimerkiksi uraania ja hopeaa.

Uraanin vuoksi Mawsonin hanke on myös kohdannut vastustusta. Sen valtausoikeuksista on tehty valituksia, joiden käsittely on vielä kesken.

- Muutama valitus oli suunnattu suoraan uraanikaivostoimintaa kohtaan, ehkä vähän väärin. Nythän tässä ei vielä ole kyse kaivostoiminnasta lainkaan, vaan tämä on malminetsintää ja geologisten tutkimusten tekemistä. Selvää on, että on tahoja, jotka vastustavat kaikkea uraaniin liittyvää, Hyysalo toteaa.

Mawsonin valtausalueen sisällä on myös Natura-alueita. Hyysalo vakuuttaa, että luonnonsuojelualueet jätetään tyystin rauhaan nyt tehtävien tutkimusten ajaksi.

Tavoitteena kaivos

Mawson on asettanut tavoitteekseen kaivoksen avaamisen Rompakseen. Hyysalo kuitenkin muistuttaa, että yhtiö voi missä tahansa tutkimusvaiheessa joutua toteamaan, että tulokset eivät ole riittävän hyviä eikä edellytyksiä kaivostoiminnalle ole.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes myönsi Mawsonille viime vuoden lopulla valtausoikeuden. Tapani Hyysalon mukaan yhtiö hakee todennäköisesti oikeuksille jatkoa.

- Jahka nämä valtausoikeudet saavat lainvoiman, niin ne ovat voimassa kolme vuotta. Sen jälkeen haemme niille todennäköisesti jatkoaikaa, koska tämä on laaja alue tutkia. Jatkoaikaahan nykyään voidaan myöntää 15 vuoteen asti, Hyysalo sanoo.