Iron Sky -elokuvan kotimaan menestys jännittää ohjaajaa eniten

Tieteiskomedia Iron Sky kertoo natseista, jotka muuttivat kuun pimeälle puolelle vuonna 1945. Timo Vuorensolan ohjaamassa elokuvassa natsit halajavat valloittamaan maailman vuonna 2018.

kulttuuri
Ohjaaja Timo Vuorensola.
Ohjaaja Timo Vuorensola sanoo jännittävänsä eniten elokuvansa vastaanottoa Suomessa.Ohjaaja Timo Vuorensola.

Iron Sky - Rautataivas -elokuva on myyty noin 80 maahan ja sen budjetti on Suomen historian suurin, 7,5 miljoonaa euroa. Silti ohjaaja Timo Vuorensola jännittää eniten kotimaista vastaanottoa.

- Tässä on vähän tasoitettu tietä Saksassa, Norjassa ja Yhdysvalloissa, mutta tämä on nyt tosipaikka, Vuorensola totesi Kajaanissa Suomen ensimmäisen ennakkoesityksen ollessa käynnissä.

- Minusta tuntuu, että vain suomalaiset löytävät kaikki elokuvan huumorin pienimmätkin nyanssit. Minä olen suomalainen, ja elokuvan huumori on suomalaista.

Tuottaja Tero Kaukomaa kertoi Kajaanissa, että elokuvan natsihuumori oli lyönyt läpi Saksassa, missä oli kiitelty sitä, että suomalaiset uskalsivat tehdä elokuvan, jossa tätä kipeää asiaa käsitellään. Vuorensola sanoi jujun olevan yksinkertainen.

- Elokuvan natsihuumori naurattaa, mutta ei pilkkaa. Olemme pystyneet ottamaan fasismilta pois osan sen voimavarasta, pelosta.

Iron Sky -maratoni on puolivälissä

Kaukomaa kertoi, että elokuvaa on tehty kuusi vuotta.

- Maratoni on nyt puolivälissä, kun edessä on elokuvan lanseeraaminen ja markkinointi. Pari kertaa koko projekti meinasi kaatua.

Vuorensola paljasti, että koko huima elokuvaprojekti sai alkunsa siellä, missä monet suomalaiset ideat usein.

- Vuonna 2005 kuvasimme vielä elokuvaa Star Wreck, ja istuessamme saunanlauteilla Jarmo Puskala heitti jossain vaiheessa, että entäs jos tehdään elokuva kuunatseista. Naureskeltiin asialle, mutta pengoimme asiaa ja internetistä löytyi salaliittoteoria siitä, että natsit todella muuttivat kuuhun. Ajattelimme, että tästä löytyisi hurjia juttuja elokuvaan.

Iron Sky -elokuva on poikkeuksellinen elokuva, koska fanit ovat mukana sen rahoittamisessa, ideoinnissa ja markkinoinnissa.

Aiheesta lisää Kainuun Radion keskiviikkoaamussa kello 9 - 10.

Lähteet: Yle / Katja Oittinen