1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuulenpuuskien aiheuttamat sähköhäiriöt miltei ohi

Kovat tuulet katkoivat sähköt tuhansilta talouksilta tiistaina, mutta iltapäivän lopulla viat oli saatu jo pääosin korjattua. Pahimmillaan Fortumilla oli Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa 10 000 sähkötöntä asiakasta, Vattenfallilla omilla alueillaan noin tuhat.

Kotimaan uutiset
Sääkartta
YLE

Fortum varautui katkoksiin etukäteen vahvistetulla miehityksellä. Illalla Fortumilla oli ilman sähköä vain parisataa asiakasta Lounais-Suomen alueella.

Vattenfallilla viat keskittyivät Hämeeseen ja Pirkanmaalle, mutta illalla vikapaikkoja oli enää alle kaksi sataa.

Ilmatieteen laitos varoitti tiistaina, että vaarallisen voimakkaita tuulia voi esiintyä aina Uudeltamaalta Pohjanmaalle. Voimakkaan luoteistuulen varoitus koski päivällä myös Kanta-Hämettä, Pirkanmaata, Satakuntaa, Varsinais-Suomea, Etelä-Pohjanmaata sekä Ahvenanmaata. Puuskissa tuuli yltyi jopa 20 metriin sekunnissa.

Sakeat lumipyryt yhdessä puuskaisen tuulen kanssa heikentävät näkyvyyttä ja huonontavat ajokeliä.

- Keli voi olla autoilijalle petollinen. Ajokeli vaihtelee nopeasti normaalista jopa huonoon. Lähtiessä voi olla ihan aurinkoista, mutta hetken päästä voi tulla rakeita taivaan täydeltä, sanoi Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Huonon ajokelin varoitus oli iltapäivällä voimassa maan pohjoisosissa Pohjois-Pohjanmaan länsiosista Utsjoelle sekä laajoilla alueilla Etelä- ja Keski-Suomea.

Iltaa kohti sää selkenee, tuuli heikkenee ja pakkanen alkaa kiristyä.

Merialueilla lounaistuuli puhaltaa pahimmillaan 19 metriä sekunnissa.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi