1. yle.fi
  2. Uutiset

Raahen kultakaivos haluaa laskea jätevesiään ympäristöön

Raahen Laivakankaan kultakaivoksella on paljastunut huolestuttavia jätevesiongelmia. Kaivosyhtiö Nordic Minesin vasta pari kuukautta kultaa tuottaneen kaivoksen keräysallas on jo liki täynnä. Yhtiö haluaisi päästää muun muassa rautaa ja mangaania sisältäviä vesiä luonnonvesiin.

Kotimaan uutiset
Laivakankaan kultakaivos Raahessa
Laivakankaan kultakaivos Raahessa.Yle

Kiireellistä muutosta ympäristölupaansa hakeva Nordic Mines myöntää tehneensä arviointivirheen. Yhtiö selittää vaikeuksiaan poikkeuksellisen sateisella syksyllä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Mikko Lukkarinen ei selityksiä purematta niele.

- Kaikenlaisia selityksiä yhtiöltä on saatu, mutta kaiken kaikkiaan emme voi ymmärtää syntynyttä tilannetta.

Lukkarisen mukaan Raahen kultakaivoksen olisi pitänyt pystyä varastoimaan louhoksen kuivatusvetensä jopa kahden vuoden ajan, mutta nyt raja tuli vastaan jo parissa kuukaudessa.

Purkuputki pelastaa aikaisintaan syksyllä

Ruotsalaisella Nordic Mines -yhtiöllä on kiire Raahessa. Kevät ja sen sulamisvedet uhkaavat lopullisesti täyttää jo lähes piripinnassa olevan jätevesialtaan.

Kaivos on toistaiseksi saanut toimia ilman varsinaista vesien purkujärjestelmää. Mereen johtavan päästöputken rakennustöihin pitäisi päästä kevään aikana, mutta se ei auta tässä hädässä.

Purkuputkea odotellessa Raahen Laivakankaalla on toimittu niin sanotun suljetun vesikierron varassa. Louhosalueen vedet johdetaan runsaan 25 hehtaarin laajuiseen keräysaltaaseen, josta vettä on saatava nyt johonkin muualle.

Vedenlaatu uhkaa huonontua

Yhtiö esittää, että muun muassa rautaa, arseenia ja Talvivaaran päästöistä pahan kaiun saanutta mangaania päästettäisiin vesistöön pintavalutuskentän kautta.

Kaivosyhtiön oman arvion mukaan päästöt eivät aiheuta luonnolle huomattavaa pysyvää haittaa, mutta esimerkiksi Haapajoen vedenlaatu uhkaa heiketä. Jokivarren asukkaat ja maanomistajat ovat luonnollisesti huolissaan tilanteesta.

Nordic Mines toivoo viranomaisilta nopeita päätöksiä. Jos vettä kertyy samaa tahtia kuin tähän saakka, niin keräysallas olisi täynnä huhti-toukokuussa.

Raahen kultakaivos työllistää yli 100 henkilöä ja sen tavoitteena on tuottaa vuosittain lähes 4 000 kiloa kultaa. Tällä määrällä kaivos olisi Euroopan suurimpia kullantuottajia.

Lähteet: Yle Oulu / Kirsi Karppinen & Risto Ukkonen

Lue seuraavaksi