1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Syyria vastasi rauhanehdotuksiin - vastausta ei kerrota

YK:n Syyria-lähettiläs Kofi Annan on saanut Syyrian vastaukset maan sisällissodan lopettamiseksi tekemiinsä ehdotuksiin. Annanin edustaja ei vielä kerro Syyrian vastauksen sisältöä. Maan opposition mukaan ulkovallat ovat luvanneet aseistaa kapinallisia, jos poliittinen ratkaisu ei synny. Arabiliitto vaatii kansainvälistä tutkintaa siviileihin kohdituneesta väkivallasta Syyriassa.

Amatöörikuvaajan videolla sanotaan näkyvän, miten mielenosoittajat ja turvallisuusjoukot ottavat yhteen Qamshilin kaupungissa Pohjois-Syyriassa, Syyrian ja Turkin rajalla. Videon aitoutta ei ole voitu riippumattomasti vahvistaa. Kuva: Reuters-TV

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan vieraili viikonloppuna Damaskoksessa, missä hän teki konkreettisia ehdotuksia Syyrian konfliktin lopettamiseksi. Annanin edustajan mukaan tämä sai Syyrian johdon vastauksen tänään tiistaina. Vastauksen sisältöä ei kuitenkaan vielä julkisteta.

Ehdotusten sisältöäkään ei ole kerrottu julkisuuteen. Syyrian Moskovan-lähettilään on kertonut, että ehdotukset pohjautuvat "viiteen periaatteeseen", joista sovittiin Arabiliiton ja Venäjän ulkoministerien yhteiskokouksessa Kairossa lauantaina.

Turkki aikoo järjestää uuden "Syyrian ystävien" kokouksen 2. huhtikuuta. Kokouksessa pohdittaisiin keinoja konfliktin lopettamiseen. Edellinen vastaava kokous järjestettiin helmikuussa Tunisiassa ja kokoukseen osallistui yi 50 maata.

Syyrian hallitusta vastustavan opposition, Syyrian kansallisen neuvoston, puheenjohtaja Burhan Ghalioun kertoo, että maan johdon kanssa pyritään poliittiseen ratkaisuun.

Mikäli poliittista ratkaisua ei synny, monet maat ovat luvanneet toimittaa kapinallisille aseita, Ghalioun kertoo. Hän ei toimittajatapaamisessa suostunut paljastamaan, mitkä maat ovat kyseessä. Tähän saakka kapinalliset ovat saaneet suurimman osan aseistaan armeijasta eronneilta loikkareilta.

Arabiliitto vaatii tutkintaa väkivaltaisuuksista

Arabiliiton puheenjohtaja Nabil al-Arabi vaatii kansainvälistä tutkintaa siviileihin kohdituneesta väkivallasta Syyriassa.

Al-Arabin mukaan median välittämien kammottavien kuvien perusteella viattomiin siviileihin kohdistuneita rikoksia Homsissa, Idlibissä sekä Syyrian muissa osissa voi kuvailla rikoksiksi ihmisyyttä vastaan.

- Täytyy käynnistää kansainvälinen, riippumaton tutkimus, jolla selvitetään tapahtumat ja niihin syyllistyneet sekä saatetaan heidät oikeuteen, al-Arabi sanoo.

Syyrian oppositio kertoi maanantaina, että hallituksen joukot tappoivat Homsissa 47 lasta ja naista. Syyrian hallinto on syyttänyt veriteosta "terroristeja".