1. yle.fi
  2. Uutiset

Aamun lehdet

Lehdet kirjoittavat keskustan puheenjohtajavalinnasta ja kahvin hinnasta.

Kotimaan uutiset

Keskustan piirijohtajat ovat eri mieltä siitä, pitäisikö puolueen puheenjohtajasta järjestää jäsenvaali. Sen puolesta on pontevimmin puhunut kenttää täyttä höyryä kiertävä Paavo Väyrynen. Oululainen (siirryt toiseen palveluun)Kaleva (siirryt toiseen palveluun) näkee asiassa hyviä ja huonoja puolia. Toisaalta jäsenvaali lisää jäsenistön vaikutusmahdollisuuksia, mutta Kalevan mielestä talousvaikeuksissa olevan puolueen kannattaa miettiä myös, onko jäsenvaali vain kahden ehdokkaan kesken rahan ja ajan haaskaamista. Lehti muistuttaa, että jäsenvaali on joka tapauksessa vain neuvoa antava ja ylin päätösvalta puoluekokouksella.

”Nimenomaan värikäs ja usein dramaattinen puoluejohtajavaali junttaöineen on keskustan puoluekokouksen suola ja tunnelmaa voiteleva eliksiiri”, hersyttelee Kaleva.

Jäsenäänestys on aikamoinen urakka, mutta se osoittaisi keskustan demokraattista mieltä, kirjoittaa puolueen pää-äänenkannattaja (siirryt toiseen palveluun)Suomenmaa (siirryt toiseen palveluun). Sekään ei kuitenkaan anna jäsenvaalille varauksetonta tukea, vaan tulkitsee heikkoudeksi sen, että jäsenvaalissa maaseutu on yliedustettuna koska pikkukunnissa keskustaa äänestävät ovat yleensä myös puolueen jäseniä, mutta kaupungissa eivät.

Tärkeintä jäsenvaalista puhuttaessa on kuitenkin Suomenmaan mielestä se, että keskustalaiset välttävät riitelyä, koska ”siitä on iloa vain vastustajille”.

Kerran vielä kasvutyöryhmä

Jälleen hallitus sai uudet ohjeet siitä, kuinka Suomeen luodaan 200 000 työpaikkaa. Asialla oli tällä kertaa konsernijohtaja Kari Stadighin johtama työryhmä, eikä senkään tuottama paperi Suomea pelasta, huokaa (siirryt toiseen palveluun)Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Iltalehden arvion mukaan esitetyt keinot jäävät ”pienimuotoisiksi verohelpotusten ryppääksi itseensä investoiville yrityksille ja piensijoittajille”. Fortumin ja Soneran yksityistämistä menestystarinana pitävä Stadigh kehottaa valtiota jatkamaan omaisuutensa yksityistämistä. Työeläkeyhtiöitä patistetaan sijoittamaan kotimaisiin yrityksiin.

Iltalehti kuvaa näitä hyvää tarkoittaviksi pienen mittakaavan esityksiksi ja ehdottaa itse yritysveron radikaalia kevennystä, jos muu ei auta.

Halvoista pavuista kallis kahvi

Joku käy minun kahvikupillani, epäilee taloustoimittaja Jarmo Aaltonen Helsingin Sanomissa. Kahvin raaka-ainehinta on nimittäin alimmillaan puoleentoista vuoteen, mutta loppukäyttäjä Aaltosen kahvikuppi ei ole senttiäkään halventunut. Kahvipapujen hinta on alentunut roimasti, koska Brasilian kahvisadosta odotetaan erinomaista ja tukkurit tyhjentävät nyt varastojaan. Oikeassa markkinataloudessa runsas tarjonta laskisi hintaa, mutta kahvin kohdalla se koskee vain väliporrasta, Aaltonen purnaa.

”Tässä kohtaa yleensä syyttävä sormi sojottaa kohti kauppiasta, mutta ainakin Suomessa kahvi on yhä kaupan sisäänvetotuote. Se tarkoittaa, että kauppias ei hyödy siitä juuri mitään vaan paputavaraa myydään jopa tappiolla.”

Aaltosen sormi osoittaakin amerikkalaisia sijoitusrahastoja, jotka ostavat ja myyvät päivittäin kymmeniä tuhansia kahvisopimuksia New Yorkin pörssissä.

”Tämä puliveivaus näkyy kahvin hinnassa enemmän kuin se, miten kuivuus koettelee tai halla panee.”

Eurooppa-henki heikkenee tarpeen mukaan

Eurooppalaisuus karisee hädän hetkellä, toteaa Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) tarkkailtuaan presidentinvaaleihin valmistautuvaa Ranskan Nicholas Sarkozyta. Sarkozy kyseenalaisti vaalipuheissaan vapaan liikkumisen unionin sisällä ja uhkasi jopa irrottaa Ranskan Schengen-alueesta, ellei unionin ulkorajoja saada tukituksi.

Operaatiollaan hän yrittää kalastella samoilla vesillä kuin äärioikeistolainen ja muukalaisvastainen Marine Le Pen, joka on yksi pahimmista haastajista, Aamulehti kirjoittaa. Lehti paheksuu Sarkozya, etenkin kun Ranska on yksi EU:n pääarkkitehdeistä ja vapaa liikkuvuus unionin perusperiaatteita. Lehti epäilee, että Sarkozy ei ole viimeinen joka horjuttaa EU:n kulmakiviä jos oma etu niin vaatii.

”Moni poliitikko pani merkille, että Sarkozyn kannatus pompahti heti kovan EU-kriitikin jälkeen.”

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi