1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mellunkylä

Mellunkylästä sorvataan Helsingin parasta kaupunginosaa

Tutkimusryhmä muovaa Mellunkylästä asukkaiden kannalta parasta lähiötä. Tammikuussa Aalto-yliopiston opiskelijajoukko muutti Mellunkylään tavoitteenaan tutustua kaupunginosaan ja kehittää paikallisten kanssa tulevaisuuden kaupunginosaa.

Ideana tutkimuksessa oli kaupunkirakenteen kehittämisen lisäksi löytää tapoja tukea kaupunginosan urbaaneja ja sosiaalisia rakenteita.

Projekti kuuluu Helsinki design-pääkaupunkivuoden ohjelmistoon ja toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin lähiöprojektin kanssa. Mellunkylä valikoitui tutkimuskohteeksi kohteeksi kokonsa ja monimuotoisuutensa vuoksi, ketoo Aalto-yliopisto Artsin tutkija Katja Soini.

- Me ollaan pohdittu sitä, että kun lähiöissä tehdään putkiremontteja ja taloja korjataan ja aluetta kehitetään, niin samalla aluetta pitäisi kehittää ihmisten näkökulmasta. Tähtäin on ollut niinkin pitkällä kuin vuodessa 2072.

Oppilaat muuttivat Mellunkylään

Aalto-yliopiston kansainvälinen opiskelijajoukko asui itse kahdeksan viikkoa Mellunkylässä asunnossa, johon he kutsuivat paikallisia jututettavaksi toiveistaan ja huolistaan ympäristönsä suhteen. Soinin mukaan jalkautuminen toi alueeseen aivan erityisen näkökulman.

- Mellunkylään muuttaminen helpotti paikallisen äänen kuuluvuutta. Koko lähiön ja sen tulevaisuuden ajatteleminen on valtava haaste ja kun olimme itse paikan päällä, saimme muodostaa oman näkemyksemme siitä paikasta.

Mellunkylään kuuluvat Kivikko, Vesala, Kontula, Kurkimäki ja Mellunmäki. Aluelle asuu lähes 40 000 ihmistä.