Internet ei unohda

Kerran nettiin kirjoitettua tekstiä on usein mahdotonta saada sieltä pois. Tietotekniikan professori ohjeistaa varovaisuuteen ja ei kehota luottamaan edes netin suljettuihin keskustelupalstoihin.

professorit
Nainen lukee Vauva-lehden keskustelupalstaa.
Nuoret vanhemmat hyödyntävät internetin keskustelupalstoja.Yle / Tiina Jutila

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tietotekniikan professori Jari Porras sanoo, että vanha sanonta pitää edelleen paikkansa.

- Internet ei unohda. Kerran kirjoitettua tekstiä on vaikea saada netistä pois. Siinä mielessä kun kirjoittaa, kannattaa miettiä kaksi kertaa, mitä kirjoittaa, kertoo Porras

Professori Jari Porras sanoo, että periaatteessa nyt nettiin kirjoitettuja tekstejä ja mielipiteitä voidaan mahdollisesti lukea vaikka 100 vuoden kuluttua. Porras ei kehota luottamaan myöskään esimerkiksi pienten yhteisöjen omiin keskustelupalstoihin, hänen mukaansa nekin voivat vuotaa tietoja.

- Kannattaa muistaa, että vaikka oma kirjoitus olisi netissä vain minuutin, niin joku on jo voinut ehtiä kopioida sen moniin paikkoihin.

Salaisetkin keskustelupalstat voivat päätyä julkisuuteen

Internetissä on keskustelupalstoja, joihin pääsy on sallittu vain jollekin tietylle ryhmälle. Niidenkään salaus ei lopulta ole aukoton. Professori Jari Porras muistuttaa, että niin kauan kun tietoa digitaaliseen muotoon saatetaan, on aina mahdollisuus, että tieto vuotaa eteen päin.

- Joku voi kopioida ja linkata sen muualle ja sen jälkeen se on taas näkyvillä.

Omaa nettikirjoitteluaan professori Porras ei viime vuosina ole muuttanut.

- Jos ei mitään häpeä, mitä nettiin on laittanut, niin miksi muuttaisi käytöstään.

Lähteet: Yle Etelä-Karjala