Virkkunen rauhoittelee kuntaliitoskeskustelua

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen rauhoittelee kiivana käyvää kuntarakennekeskustelua. Tänään Mikkeliin saapuvassa kuntauudistuksen aluekierroksessa ei Virkkusen mukaan ole kyse kuntaliitoskierroksesta.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen kuntauudistuksen aluekierroksella Kuopiossa. Kuva: Yle / Kalevi Pitkäkangas

Virkkusen mukaan kierroksen tarkoituksena on sitä vastoin keskustella siitä, miten kuntarakennetta voitaisiin vahvistaa kuntien välistä yhteistyötä lisäämällä.

- Työvryhmähän ei esitä, että kunnat liittyisivät suoraan yhteen vaan sehän esittää selvitysalueita. Tarkoitus on, että näillä alueilla lähdettäisiin tekemään selvitystä siitä, että mitä hyötyjä voitaisiin saada kuntajakoa uudistamalla ja kuntia yhdistämällä. Selvityksen lopputulos ei välttämättä ole, että nuo kaikki kunnat yhdistyisivät yhdeksi kunnaksi. Siinä haetaan sitä mallia, miten tällä alueella voitaisiin vahvistaa kuntarkennetta, Virkkunen muotoilee.

Virkkusen mukaan hallituksen tavoite on selvitä mahdollisimman pitkälle nykyistä vahvemmilla peruskunnilla. Etelä-Savon tilannetta hän pitää kuitenkin erityisen vaikeana, sillä väki on vähentynyt maakunnassa jo pitkään.

- Kaikkialla ei välttämättä saada synnytettyä niin vahvoja kuntia ja silloin pitää pystyä tukeutumaan erilaisiin yhteistyömalleihin jatkossakin, Virkkunen sanoo.