Ikäpolvien välillä on silta, ei kuilua

Kuvataitelija Katariina Katla kokee samaistuvansa pikemminkin eläkeläisiin, kuin ikätovereihinsa.

Suunvuorot
Katariina Katla.
Yle

Olen opiskellut Lahden Wellamo-opistossa lasitöitä kohta kolmen vuoden ajan. Keski-ikä lasiryhmässämme on jotain viidenkymmenen ja kuudenkymmenen välillä, ja olemmekin yhdessä puolisoni kanssa ryhmämme nuorimmat jäsenet.

Käsillä tekeminen, sekä kauneuden ja laadun tavoitttelu yhdistävät lasityöryhmässämme hyvinkin erilaisia taustoja omaavia ihmisiä. Suurin osa on eläkeläisnaisia, mutta joukkoon mahtuu myös maahanmuuttajia, miehiä, keski-ikäisiä perheellisiä, sekä meitä nuoria opiskelijoita.

Lasikursilla olen saanut loistavaa opetusta ja eläkeikäisistä harrastajista uusia ystäviä. Seniilien vahusten sijaan olen kohdannut skarppeja ja lahjakkaita persoonia, joilla on elämänkokemusta ja perspektiiviä. Lasityöluokkaan astuminen tuntuukin nykyään yhtä miellyttävälle ja rentoutttavalle kuin kotiin meneminen ja koen itseni mitä suurimmassa määrin ryhmän jäseneksi.

Eläkeläisystävien kanssa minulla tuntuukin olevan enemmän yhteistä kuin monien ikäryhmäni edustajen kanssa. Yhtymäkohdat elämänsä ruuhkavuosia eläviin ikätovereihini jäävät vähiin.

Monet paahtavat pitkää päivää työelämässä ja tuskailevat tuoreen jälkikasvunsa hoitojärjestyjen kanssa päästäkseen lauantaisin viihteelle. Tämän sijaan aktiivisen eläkeläisen sosiaalinen ja kädentaidollinen puuhailu muodostaa helpommin samaistuttavan vertailukohdan elämäntavalleni.

Olemme perustaneet yhdessä "mummojen" kanssa myös kirjallisuuspiirin, sillä mielestämme lasitöiden ohessa ei jää riittävästi aikaa keskustelulle. Kirjallisuus on oiva tekosyy päästä vertaamaan ja jakamaan erilaisia kokemuksia ja mielipiteitä. Monen kymmenen vuoden ikäero tuo mielenkiintoista perspektiiviä kirjojen tulkinnoille.

Nähdäkseni sama ikäryhmä ei välttämättä ole erilaisten yksilöiden välillä mitenkään itsestään selvä yhteenkuuluvuuden lisääjä. Ihmisten välisenä yhdistävänä tekijänä tuntuvatkin toimivan tehokkaammin yhteiset kiinnostuksen kohteet, kulttuurin eri muodot ja harrastukset.

Siksi onkin hämmästyttävää, että moni tuntuu viettävän elämänsä varsin tiiviisti lähinnä oman ikäryhmänsä seurassa mahdollisia omia lapsia lukuunottamatta.

Sen sijaan, että keskittyisimme siihen, miten eri tavoin eroamme muista, voisimme välillä pohtia niitä lukuisia asioita, jotka yhdistävät meitä kaikkia ihmisinä. Asioiden tekeminen rakkaudella ja intohimolla on hyvä esimerkki tästä myös sukupolvien yli yhdistävästä voimasta.

Lähteet: Katariina Katla

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus