Kuninkaan puheessa änkytetään yläluokkaisesti

Helsingin kaupunginteatterissa saa torstaina ensi-iltansa Kuninkaan puhe -näytelmä. Samanniminen elokuva palkittiin neljällä Oscarilla ja se keräsi Suomessakin suuren yleisön. Näytelmän pääosia näyttelevät Carl-Kristian Rundman ja Vuokko Hovatta.

Kotimaa
Änkyttävän kuninkaan rooliin valmistautuva Carl-Kristian Rundman ja kuninkaan puolisoa näyttelevä Vuokko Hovatta kertoivat valmistautumisesta Kuninkaan puhe -näytelmään.
Änkyttävän kuninkaan rooliin valmistautuva Carl-Kristian Rundman ja kuninkaan puolisoa näyttelevä Vuokko Hovatta kertoivat valmistautumisesta Kuninkaan puhe -näytelmään.

Näytelmässä Bertien kauhuskenaario toteutuu - hänestä tulee Englannin kuningas Yrjö VI. Omasta mielestään hänestä ei ole tehtävään, koska hänellä on vaikea puhevika ja hän änkyttää. Hänen mielestään kuninkaan tärkein tehtävä on puhua kansalle ja juuri tähän hänestä ei ole. Tuoreen kuninkaan vaimo löytää omalaatuisen puheteraupetin, jonka kanssa kuningas yllättäen ystävystyy.

Näytelmä perustuu tositarinaan ja se sijoittuu toisen maailman sodan kynnykselle.

Helsingin kaupunginteatterin näytelmän tähtipari Vuokko Hovatta ja Carl-Kristian Rundman vierailivat keskiviikkona Ylen aamu-tv:ssä.

- Tämä on valtavan hieno haaste ja hyvin mielekäs rooli. Puhevika tuo siihen myös merkityksellisyyttä ja laajentaa asian teatterin ulkopuolelle, kuvailee Carl-Kristian Rundman.

Tarina luo monipuoliset roolit

Rundman kertoo, että Suomen änkyttäjien yhdistys on ollut auttamassa häntä rooliin valmistautumisessa. Rundmanin mukaan änkytyksen opetteleminen on ollut työlästä.

- Vielä eilen mietittiin ja viilattiin paria juttua. Koska änkyttäminen on aika paljon sisäänpäin suuntautuvaa ja kun taas suurella näyttämöllä esiinnytään, niin pitää suuntautua ulospäin. Tämän kanssa ollaan tehty paljon työtä.

Yrjö VI:n vaimoa esittää näytelmässä Vuokko Hovatta, joka kehuu kollegansa.

- Minusta oli komeata kun änkyttäjäyhdistyksestä oli näitä Rundmanin auttajia ennakkoesitystä katsomassa ja palaute oli tosi hyvää, että voit olla minusta tyytyväinen.

Hovatta itse lähti rakentamaan rooliaan kuningattarena yläluokkaisuudesta.

- Meitä toki tukee epookkipuvustus ja hiukset ja muut. Erityisen kiinnostavaa on, että millainen kuninkaan ja kuningattaren suhde on silloin kun he ovat kahdenkesken verrattuna siihen, että ovat julkisesti muiden silmien alla. Katsoin paljon Downton Abbeyä ja yritin ymmärtää yläluokkaista pidättyväistä tunne-elämää, Hovatta kertoo.

Rundmanin mukaan näytelmästä tekee mielenkiintoisen juuri se, milloin kuninkaallisten roolien takaa pulpahtaa esiin oikea ihminen tunteineen päivineen.

Näytelmä poikkeaa elokuvasta

Näyttelijät muistuttavat, että elokuvaan verrattuna näytelmä on oma teoksensa. Vaikka tarina on suunnilleen sama, esimerkiksi lavastus eroaa: teatterissa lavastus on vain viitteellinen.

Ensi-iltaa edelteltävänä päivänä näyttelijät myöntävät jännittävänsä, vaikka muutama ennakkoesitys onkin takana.

- Kyllä siti ensi-iltapäivänä teatterilla haisee aina vähän erilaiselta - adrenaliinilta, Hovatta nauraa.

Lähteet: Yle Uutiset