Kongolainen sotapäällikkö sai tuomion lapsisotilaiden värväämisestä

Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin on tuominnut kongolaisen sotapäällikön Thomas Lubangan sotarikoksista. Lubangaa syytettiin satojen alle 15-vuotiaiden värväämisestä, aseistamisesta ja kouluttamisesta lapsisotilaiksi.

Thomas Lubanga (kesk.) Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa 14. maaliskuuta 2012. Kuva: Evert-Jan Daniels / EPA

Hänet voidaan tuomita elinkautiseen vankeuteen. Tuomiota ei kuitenkaan panna täytäntöön heti. Siitä on mahdollista tehdä valitus kuukauden sisällä.

Lubanga kävi viisi vuotta sotaa Kongon demokraattisen tasavallan Iturin maakunnassa. Hänen joukkonsa sieppasivat lapsia kaduilta, kodeistaan, kouluista ja jalkapallokentiltä.

- Todisteet näyttävät, että lapset kärsivät julmasta kohtelusta ja että he olivat sotilaita, tuomari Adrian Fulford kertoo.

Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin perustettiin vuosikymmen sitten ensimmäiseksi pysyväksi sotarikostuomioistuimeksi. Lubangan tuomio oli ensimmäinen sen antama. Tapauksen käsittely alkoi 2009.

Ihmisoikeusaktivistit toivovat tuomion antavan selkeän viestin armeijoille ja kapinallisjoukoille, että lasten värvääminen sotilaiksi rikkoo kansainvälisiä lakeja.

Iturin konflikti päättyi vuonna 2003. Kansalaisjärjestöjen arvioiden mukaan sen aikana kuoli 60 000 ihmistä.