Elokuvaohjaaja Pierre Schoendoerffer kuollut

Ranskalainen elokuvaohjaaja, kirjailija ja sotakirjeenvaihtaja Pierre Schoendoerffer on kuollut. Schoendoerffer voitti uransa aikana useita arvostettuja palkintoja, muun muassa Oscarin Vietnamin sodasta kertovasta dokumenttielokuvastaan. Hän oli kuollessaan 83-vuotias.

kulttuuri

Schoendoerffer oli alkujaan Ranskan armeijan sotakuvaaja, joka nousi maineeseen taltioituaan Indokiinan sodan ratkaisevan taistelun Diên Biên Phússa vuonna 1954. Sodista hän teki myös elokuvansa.

Indokiinan sodan jälkeen Schoendoerffer lähti asevoimista, mutta Vietnamiin ja muille sotatantereille hän palasi usein muun muassa Time- ja Paris Match -lehtien kirjeenvaihtajana.

Ranskassa hänet tunnetaan ennen muuta kahdesta Indokiinan sodan tapahtumiin pohjautuvasta elokuvasta.

Le Crabe-Tambour, "rummuttajarapu", voitti vuonna 1977 kolme Ranskan arvostetuinta elokuvapalkintoa eli Caesaria. La 317e Section, "317. joukkue", joka perustuu hänen omaan romaaniinsa, puolestaan sai Cannesissa vuonna 1965 palkinnon parhaasta käsikirjoituksesta.

Vuonna 1967 hän sai Oscarin dokumentistaan The Anderson Platoon, jossa hän tarkasteli yhdysvaltalaisen sotilasjoukkueen elämää Vietnamin sodassa. Vietnamiin hän palasi vielä vuonna 1991 tehdäkseen elokuvan Diên Biên Phú – Sodan arvet. Sen päähenkilö on yhdysvaltalainen sotakirjeenvaihtaja.

Schoendoerfferin elämä päättyi keskiviikkona sotilassairaalassa Percyssä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset