Raiskausrikosten ja rangaistusten määrä kaksinkertaistunut

Tuomioistuimet langettavat aiempaa huomattavasti enemmän tuomioita raiskausrikoksista. Rikoksesta tuomittu myös istuu linnassa aiempaa pidempään. Tyypillisessä tapauksessa päihtynyt kantasuomalainen mies raiskaa yksityisasunnossa niin ikään päihtyneen, tutun naisen.

Kotimaa
Lakikirja.
YLE

Tiedot käyvät ilmi Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen raportista, joka on luovutettu oikeusministerille. Raportin mukaan lähivuosina poliisin selvitettäväksi tulevien tapausten ja tuomioiden määrä kasvaa entisestään.

Lain tiukennus on purrut

Vuoden -99 lakimuutoksessa raiskauksen vähimmäisrangaistus nostettiin puolesta vuodesta vuoteen, eikä rikosilmoitus ole uhrin päätettävissä. Käräjäoikeuksien tuomiotilastot ovat paisuneet vuosikymmenessä, sanoo Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen ylijohtaja Tapio Lappi-Seppälä.

- Esimerkiksi käräjäoikeuksissa 90-luvun lopulla päärikostuomioita oli vuosittain 40-50, vuonna 2009 noin 120. Tuomittujen tapausten määrä ennen kaikkea kasvoi.

Tuomitut myös lähetetään kiven sisään hieman pidemmäksi aikaa; keskimääräinen tuomio raiskauksesta on kaksi vuotta kolme kuukautta. Lappi-Seppälän raportti vahvistaa myös sen, että puheet Itä-Suomen hovioikeuden omasta linjasta ovat myytti. Itä-Suomen hovioikeudessa ehdottomien vankeusrangaistusten prosenttiosuus näyttää olevan jopa korkeampi kuin muualla.

- Ei voi sanoa, että maan eri osissa olisi systemaattisesti erilaisia käytäntöjä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että käytäntö olisi täysin yhtenäinen. Pienemmissä tuomioistuimissa raiskaustapaus tulee tuomittavaksi ehkä kerran vuodessa jos silloinkaan. Tästä voi seurata näitä arviointieroja.

Odotettavissa lisää rikoksia ja rangaistuksia

Vuonna 2011 kriminalisoitiin niin sanottu sammuneen makaaminen. Se näkyy jatkossa oikeusalien juttulistoilla.

- On odotettavissa, että raiskauksiksi luokiteltavien rikosten määrä tulee nousemaan. Myös tuomioistuimissa tuomitut raiskausrikokset, oli se sitten pakottaminen, raiskaus tai törkeä raiskaus, tulevat kasvamaan, arvioi ylijohtaja Tapio Lappi-Seppälä Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta.

Lähteet: Yle Uutiset