Homoteatteria viisi vuotta

Helsingin Gayteatteri yrittää edistää yhdenvertaisuutta näyttämöllä.

kulttuuri
Helsingin Gay-teatteriyhdistys

Teatteri aloitti toimintansa 2007 esittämällä Ralf Königin homosarjakuvaan Kermaleivoksia perustuvan näytelmän Sopimus. Viiden vuoden aikana teatterin näytelmissä on tultu kaapista rytinällä ja näyttämöllä on nähty myös Suomen homohistoriaa.

Gayteatteri tuottaa uuden näytelmän joka keväälle. Alussa esityksiä oli vain muutamia, mutta nyt esitysten määrä on lisääntynyt. Tänä keväänä homoteatteria nähdään jo kymmenen esityksen verran.

Teatterin tarkoituksena on tukea seksuaalivähemmistöjen teatteritoimintaa ja edistää yhdenvertaisuutta teatterin keinoin. Tarkoituksena on myös tehdä tunnetuksi homotaiteilijoiden tuotantoa.

Helsingin Gayteatterin perustajiin kuuluva Mika Rossi pitää pientä näyttelijäjoukkoa tärkeänä lisänä Helsingin teatterikentässä.

- Asuin ulkomailla ja kävin katsomassa gay-teatteria. Ajattelin että meille tänne Suomeenkin tarvittaisiin samanlaista toimintaa. Teatteriakin tarvitaan edistämään yhdenvertaisuutta.

Rossin mukaan Suomessa vaikuttaa yhä heteronormatiivinen ajattelutapa homoudesta ja lesboudesta. Juuri näitä ajatusmalleja teatteri haluaa haastaa.

- On ollut ilo seurata, miten nykyään teatterimaailma on muutenkin alkanut käsitellä näitä teemoja. Hyvänä esimerkkinä on vaikkapa Kansallisteatterin Homo-näytelmä, toteaa Rossi.

Broadway-näytelmän kantaesitys

Tänä keväänä Helsingin Gayteatteri kantaesittää Broadwaylla ensi-iltansa saaneen näytelmän Kun jonkun löytää. Harvey Fiersteinin kirjoittamassa näytelmässä seurataan drag queen -taiteilijan elämää New Yorkin homoyhteisössä 70 - 80-lukujen vaihteessa.

Vaikka näytelmä sijoittuu kymmenien vuosien taakse, sen teemat ovat lähellä myös nykypäivän Suomea.

- Näytelmässä puhutaan muun muassa adoptio-oikeudesta, joka on yhä hyvin ajankohtainen teema, toteaa Mika Rossi.

Lähteet: Yle Uutiset / Janne Mällinen