Varusmiesten käsihygienia syyniin

Karjalan Prikaatissa Kouvolan Vekaranjärvellä tutkitaan käsienpesun vaikutusta varusmiesten sairastumiseen. Kahden vuoden tutkimus yrittää selvittää, voiko huolellinen ja usein toistuva käsienpesu vähentää infektiotautien esiintymistä ja niistä aiheutuvia kuluja.

Teksti-TV Etelä-Karjala

Tutkimuksessa seurataan vapaaehtoisia varusmiehiä kahdeksan viikon ajan. Infektion aiheuttajia etsitään nenä-, nielu- ja ulostenäytteistä.

Tammikuussa alkaneeseen tutkimukseen pyritään saamaan mukaan 300-400 varusmiestä jokaisesta saapumiserästä. Tammikuun saapumiserästä tutkimukseen osallistui noin 300 varusmiestä.

Laboratorionjohtaja Merja Roivainen Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta sanoo, että infektiotaudit aiheuttavat suurimman osan varusmiesten sairastumisista. Roivaisen mukaan tehokkaalla käsienpesulla voidaan säästää, jos käsienpesulla onnistutaan vähentämään sairauslomia ja kuluja terveysasemilla ja erikoissairaanhoidossa.

Tutkimuksella toivotaan olevan myös valistava vaikutus.

- Jos pojat huomaavat, että käsihygienian tehostamisesta on hyötyä, niin varmasti he haluavat jatkaa hyviä opittuja tapoja armeijan ulkopuolellakin, sanoo Merja Roivainen.

Tutkimus on ensimmäinen käsihygieniatutkimus Suomen Puolustusvoimissa. Tutkimuksen tekevät Terveyden ja hyvinvoinninlaitos, Sotilaslääketieteen Keskus ja Aalto-yliopisto.

Lähteet: Yle Kymenlaakso