Hyppää sisältöön

Masentunut mieli saa pian apua nettiterapiasta

Masennuksen hoito laajenee tulevaisuudessa nettiin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kehittää parhaillaan verkkoterapiaohjelmaa, jolla on tarkoitus hoitaa masennuspotilaita vielä tämän vuoden kuluessa. Maailmalla verkossa tapahtuva terapia on koettu jopa yhtä tehokkaaksi kuin perinteiset kasvokkain tapahtuvat istunnot.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kehitettyä verkkoterapiasivustoa on jo testattu sosiaalista fobiaa potevilla ja vielä tämän vuoden puolella on tarkoitus aloittaa verkossa masennuspotilaiden hoito.

Internet-terapian vahvuus on sen nopeus. Potilas voi saada lähetteenä salasanan suljetulle verkkoterapiasivustolle suoraan terveyskeskus- tai työterveyslääkäriltä.

- Se aikaistaisi terapian saatavuutta, se voisi olla mullistavaa. Uskon että ainakin potilaiden tietoisuus oireistaan ja erilaisten häiriöiden ymmärrettävyys lisääntyisi valtavasti. En pidä ollenkaan mahdottomana, etteikö oireiden taso osalla potilaista voisi huomattavasti helpottua, sanoo verkkoterapiahankkeen johtava tutkija Kaisla Joutsenniemi.

Lupaavia tuloksia

Useissa länsimaissa verkkoterapiakokeilut alkoivat jo 1990-luvulla. Tuloksia tutkinut Kaisla Joutsenniemi on niistä vaikuttunut.

- Kun tietää että siellä on oikea ihminen seuraamassa niin ne terapiat vaikuttivat. Ne olivat jopa yhtä vaikuttavia kuin kasvokkain tapahtuva terapia, Joutsenniemi kertoo.

Ei korvaa kasvokkaishoitoa

Verkkoterapia soveltuu erityisesti potilaille, joilla oireet ovat lieviä tai keskivaikeita ja joille psykologille hakeutuminen on kynnyskysymys.

Helsingin yliopiston psykiatrian professori Erkki Isometsä pitää verkkoterapiaa tervetulleena lisänä masennuksen hoidossa.

- Jotkut ihmiset saattavat kokea huojentavana sen, että heidän ei tarvitse avautua ventovieraalle ihmiselle. On joukko ihmisiä jotka voivat kokea anonymiteetin helpottavana. Toki on niin, että nettiterapia ei korvaa esimerkiksi pitkiä terapioita.

HUSin kehittämä nettiterapia on tarkoitus ottaa valtakunnalliseen käyttöön myöhemmin.

.
.