1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hullun lehmän tauti

Älä hautaa nautaasi

Nautaeläimiä ei saa missään oloissa haudata kotipihalle eteläisessä Suomessa. Sen sijaan esimerkiksi hevosen saa kuopata omalle tontille.

Suomessa havaittiin yksi hullun lehmän tautitapaus yli kymmenen vuotta sitten. Tästäkin yksittäisestä tapauksesta on kulunut yli kymmenen vuotta, mutta silti se kummittelee yhä. Hullun lehmän tautitapauksen vuoksi lehmää ei saa missään tapauksessa haudata omalle tontilleen, kun taas hevosen lain mukaan saa haudata.

- Kaikkien märehtijöiden hautaaminen tällä alueella on kielletty. Ainoa poikkeus on kuolleena syntyneet vasikat tai karitsat, ne saa haudata, Kärkölän kunnaneläinlääkäri Marita Johansson summaa.

- Märehtijöillä on näitä aivohommia eli hullun lehmän tautia ja lampaalla vastaavaa, joten sen takia nämä pykälät tulivat Suomessakin voimaan, hän lisää.

Hevosten aivot eivät ole aiheuttaneet ihmisille harmia, joten hevosen saa haudata maa- ja metsätalousministeriön asetusten mukaisesti.

- Hevoselle on asetettu poikkeus Suomen alueella ja sen saa haudata omalle tontille. Siinäkin pitää totta kai huomioida pohjavesien ja kaivojen läheisyydet ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi, eläinlääkäri Johansson toteaa.