Lumipallosota haluaa olympialajiksi

Japanin Sobetsusta Suomeen ja Kemijärvelle 17 vuotta sitten tuotu Yukigassen pyrkii näytöslajiksi Sotšin talviolympialaisiin. Ystävyyskaupunkiyhteistyön myötä laji on levinnyt Kemijärveltä muualle Eurooppaan. Olympialaisiin pääseminen olisi lajille jättipotti.

Kemijärvi

Lumisotaa kutsutaan kaikkialla maailmassa Yukigasseniksi. Hauskaa talvilajia pelataan Suomen lisäksi ainakin Japanissa, Australiassa, Hollannissa, Kanadassa, Norjassa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. EM-kisat järjestetään vuosittain Kemijärvellä.

- Kun Suomen Yukigassen liitto perustettiin, japanilaiset antoivat meille tehtäväksi levittää lajia muualle Eurooppaan. Ensimmäisenä veimme lajin Norjan Vardöhön, jossa on vuosia järjestetty Pohjoismaiden mestaruuskisat, Suomen Yukigassen liiton puheenjohtaja Ari Pöyliö kertoo.

Japanilaisten toiveena on, että lumipallosodasta tulisi joskus olympialaji.

- Olemme luoneet suhteita Venäjälle ja näytöslajiksi Sotšiin pääseminen on tällä hetkellä liiton tärkein tehtävä. Olympialaisten myötä laji saisi näkyvyyttä ja leviäisi räjähdysmäisesti laajalle Eurooppaan.

Pesäpalloilijan talvilaji

Yukigassen on hauska talviharrastus kaveri- ja työporukoille, mutta MM-kisoissa kyyti on ollut kylmää myös Suomen maajoukkueelle.

- Lumipallosota on japanilaisten baseball-pelaajien keskuudessa todella suosittu laji. Emme ole vielä saaneet Suomesta pesäpallon pelaajia kisoihin mukaan, heillehän tämä olisi hyvä laji.

Japanissa lumisotaa pelataan miesten ja naisten joukkueissa, Suomessa ja muualla maailmassa sekajoukkueissa.

- Laji on kuin luotu henkilölle, joka on pienikokoinen, nopea ja hyväkätinen, Pöyliö sanoo.

Lumipallosodan SM-kisat käydään 17.3. Kemin Lumilinnassa ja EM-kisat Kemijärvellä 31.3.-1.4.

Lähteet: YLE Lappi / Maija-Liisa Juntti