1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Savo

Kirjailija Lassi Nummi on kuollut

Kuopiossakin vaikuttanut kirjailija Lassi Nummi on kuollut. Nummi oli kuollessaan 83-vuotias. Hän kuoli tiistaina Haartmanin sairaalassa Helsingissä.

Lassi Nummi. Kuva: Otava / Jouni Harala

Kirjailija, taiteilijaprofessori Lassi Nummi kuului suomalaisen kirjallisuuden keskeisiin vaikuttajiin. Hän oli suomalaisen modernismin keskeisiä lyyrikoita ja muutenkin merkittävä kirjallisuusvaikuttaja.

Lassi Nummi sai neljä vuotta sitten oman nimikkoseuran Kuopioon. Kuopio on Nummen koulukaupunki. Perustamista juhlittiin muun muassa Lassi Nummi -juhlaseminaarilla, jonka järjestivät valtakunnallinen kirjallisuusyhdistys Suomen sana ry ja Kuopion kaupunginkirjasto. Nykyisin seuran toiminta painottuu enemmän Jyväskylään, mutta sen kotipaikka on edelleen Kuopio. Kuopioon on suunnitteilla myös Nummi-tapahtuma.

Seuran puheenjohtaja Katriina Kajanneksen mukaan seura aikoo ottaa kirjailijan kuoleman huomioon toiminnassaan useilla eri tavoilla, mutta tiedot eivät ole vielä julkisia.

Lähes 30 teosta julkaissut Nummi on palkittu muun muassa viidellä kirjallisuuden valtionpalkinnolla, minkä lisäksi hän on saanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Aleksis Kivi -rahaston palkinnon kirjallisesta elämäntyöstä. Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnon hän sai vuonna 2010.

Nummen runojen aiheet vaihtelevat idän kulttuurista antiikkiin, kristinuskoon ja Suomen historiaan. Nummi kirjallinen aktiivisuus oli laajaa: kirjailijuutensa lisäksi hän toimi eri lehtien avustajana, Uuden Suomen kulttuuritoimittajana sekä Suomen raamatunkäännöskomiteassa.

Nummen kustantamossa Otavassa tieto kirjailijan poismenosta otettiin järkyttyneenä vastaan.