FAO: Nälkä uhkaa 1,4 miljoonaa syyrialaista

Väkivaltaisuudet uhkaavat aiheuttaa nälänhädän 1,4 miljoonalle ihmiselle Syyriassa, varoitti YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO keskiviikkona. Samaan aikaan naapurimaat ovat avaamassa uusia pakolaisleirejä Syyriasta pakeneville siviileille.

Ulkomaat

Järjestön mukaan Syyrian viime vuoden viljantuotanto oli jo kymmenesosan pienempi kuin viiden edellisvuoden keskimääräinen tuotanto. Pienentynyt sato johtui paitsi väkivaltaisuuksista, myös vähäisistä sateista.

Joillakin alueilla väkivaltaisuudet ovat estäneet kokonaan maanviljelijöitä menemästä pelloilleen.

Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan erityisesti Homsissa, Hamassa, Damaskoksessa, Daraassa ja Idlibissä saattaa tulla pulaa ruuasta.

Syyria on ollut riippuvainen ruuan maahantuonnista. Lähes puolet maan tarpeesta on tuotu maahan. Syyria tarvitsisi noin 4 miljoonaa tonnia vehnää ruoaksi sekä maissia ja ohraa rehuksi - noin miljoona tonnia enemmän kuin aiempana vuonna, sanoo FAO.

FAOn mukaan ruoan, veden ja polttoaineen saanti on muodostunut paikoin jo erittäin vaikeaksi. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat jo paenneet naapurimaihin.

Uusia pakolaisleirejä naapurimaihin

Irakissa kurdiviranomaiset ovat avaamassa jo toisen pakolaisleirin Syyrian puolelta pakeneville ihmisille. Dahukin maakuntaan tulevan leirin on määrä helpottaa Qamishilin kylään tulvineiden pakolaisten elämää.

Viranomaisten mukaan kylässä on satoja pakolaisia, mutta tarkkaa määrää ei edes tiedetä. Valtaosa pakolaisista on Syyrian kurdeja.

Myös Turkki kertoi keskiviikkona, että rajavyöhykkeelle ollaan rakentamassa jälleen uutta pakolaisleiriä. 20 000 pakolaisen leiri tulee Sanliufran maakuntaan. Keskiviikon vastaisen yön aikana Turkkiin tuli jälleen noin 700 uutta pakolaista.

Syyrian kansannousun alusta tulee huomenna torstaina kuluneeksi vuosi.

Lähteet: AFP, AP