Suur-Mikkeli liian suuri jopa Mikkelille

Valtiovarainministeriön kuntakartassa ehdotettu Suur-Mikkeli olisi liian suuri kakku jopa Mikkelille itselleen. - Palvelut pystyisimme varmasti järjestämään, mutta elinvoimaisuuden kehittämisen kanssa törmäisimme ongelmaan, kaupunginjohtaja Kimmo Mikander arvioi.

Kuva: Yle Etelä-Savo

Mikkeliin on ns. kuntakartassa liitetty Etelä-Savon kunnista Pertunmaa, Mäntyharju, Kangasniemi, Juva, Hirvensalmi, Ristiina sekä mahdollisesti Suomenniemi ja Puumala. Kuntaministeri Henna Virkkusen toivoma alueselvitys saa Kimmo Mikanderilta tuen vain tietyin ehdoin.

- Mikkeli on valmis selvitykseen, mutta se on annettava valtion nimeämän selvitysmiehen tehtäväksi ja johdettavaksi. Ja valtion kustannuksella, Mikander muistuttaa.

Enemmistö Etelä-Savon kunnista oli keskiviikkona jopa näitä selvityksiä vastaan.

- Siksi emme ole valmiita vetovastuuseen. Ensinnäkin se maksaa ja toisaalta on turhauttavaa vetää selvitystä, jossa on vaikea saada porukkaa edes saman pöydän ääreen.

Vahvat kunnat Mikkelin kanta

Kimmo Mikander kannattaa kuntauudistusta sinänsä. Mikander toivoo, että hallitus ottaa kuntien aluekierroksella esittämät viestit vakavasti.

- Yksi huomioitava asia on se, että meillä on hyvin erilaisia alueita. Juuri tämä elinvoimaisuudesta huolehtiminen on otettava jatkotyössä huomioon. En epäile hetkeäkään, etteikö palveluja pystyttäisi tuottamaan myös laita-alueille, Mikander muistuttaa.

Mikander kannattaa mieluummin vahvoja peruskuntia kuin maakuntapohjalle rakennettavaa toista "kuntaporrasta".

- Minusta valta ja vastuu pitää olla käyttäjillä. Toivon, että kuntarakenne kehittyy sovitun sote-alueen suuntaan.

Mikkelin seudulla aloitti seitsemän kunnan yhteinen sosiaali- ja terveysalue, johon kuuluvat Mikkelin lisäksi Mäntyharju, Kangasniemi, Ristiina, Hirvensalmi, Pertunmaa ja Suomenniemi.

- Tulevaisuuden kuntamäärään en halua ottaa kantaa, mutta toivon, ettei Etelä-Savo tai Mikkeli missään tapauksessa heikkene reunoiltaan, Mikander sanoo.