1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Mielensäpahoittaja ensimmäistä kertaa näytelmäversiona Vaasassa

Vaasan kaupunginteatteri saa ensimmäisenä teatterina Suomessa näyttämölleen Tuomas Kyrön kirjaan pohjautuvan näytelmän Mielensäpahoittaja. Useampi näytös on jo loppuunmyyty, ja kaikkiaan 85 prosenttia lipuista on jo varattu. Mielensäpahoittajalle povataan varovaisesti Luolamiehen kaltaista suosiota.

kulttuuri

Mielensäpahoittajan ensimmäisessä näytelmäversiossa äreää, mutta rakastettavaa ikämiessankaria tulkitsevat näyttelijät Ilkka Aro ja Allu Tuppurainen. Näytelmän ensi-ilta on Vaasassa maaliskuun 24. päivä.

- Tietysti kun mä kuulin ensimmäisenä, että sitä on Antti Litja lukenut radiossa, niin tuli paniikkireaktio, kertoo näyttelijä Ilkka Aro. Nyt Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja siirretään uuteen formaattiin, ja tehdään näkyväksi teatterin lavalle.

Pääsääntoisesti Outi Rossin dramatisoima näytelmäversio on uskollinen alkuperäisteokselle. Näytelmäversiota on kuitenkin täydennetty Kyrön uusilla, julkaisemattomilla teksteillä, jotka kirjailija Vaasan kaupunginteatterin johtajan Erik Kiviniemen pyynnöstä kirjoitti helpottamaan näytelmämuotoon siirtymistä. Kiviniemi myös ohjaa näytelmän.

Näytelmäksi sovittamisen haaste on ollut alkuperäisteoksen hengen säilyttäminen, ja löytää samalla sopiva miljöö pakinanomaisen dialogin tapahtumapaikaksi.

Mielensäpahoittaja kiinnostaa yleisöä

Siitä, että suosikkihahmon ensi askeleet näyttämöllä otetaan juuri Vaasassa, ei voi mieltänsä pahoittaa.

- Päinvastoin. Tuntuu erittäin hyvältä, että saa tällaisen menestystekstin, oikein myyntimagneetti. Ja saa vielä kirjailijalta luvan, että olkaa hyvä, siitä vaan. Ylpeä täytyy olla, että pääsee tämmöseen kantaesitykseen, Ilkka Aro sanoo.

Kiviniemi kertoo Mielensäpahoittahan esitysoikeuksien olleen varattuna Esko Roineelle, mutta koskei hän aikonut tarttua herkulliseen tekstiin juuri nyt, Vaasan kaupunginteatteri sai mahdollisuuden olla ensimmäinen.

Kevätkaudella Mielensäpahoittaja nähdään kaupunginteatterin ohjelmistossa 18 kertaa. Valtaosa esitysten lipuista on jo varattu, noin 85 prosenttia. Usea näytös on myös loppuunmyyty. Mielensäpahoittajalle povataan varovaisesti Luolamiehen kaltaista suosiota. Ainakin syyskaudelle Teatterinjohtaja Erik Kiviniemi uskoo näytelmän jatkavan.

Mielensäpahoittajan päähenkilö on eläkeläinen, jolle kelpaa vain mennyt maailma. Katsojat saavat selvityksen nykymenon nurinkurisuudesta, höystettynä lausahduksella: "Kyllä minä niin mieleni pahoitin".

Kyrön luoma hahmo tuli tutuksi Ylen Radio Suomen lyhytkuunnelmasarjasta. Mielensäpahoittaja ilmestyi romaanina keväällä 2010.

Lähteet: Yle Pohjanmaa / Miina Sillanpää

Lue seuraavaksi