Virkkunen: Suurkuntiin ehkä vaalipiirejä

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) väläyttää vaalipiirien luomista mahdollisiin tuleviin suurkuntiin. Virkkusen mielestä vaalipiireillä voitaisiin turvata laita-alueiden edustus suurkuntien valtuustoissa. Kuntarakenneuudistuksen vastustajat ovat pelänneet liittyvien pienten kuntien äänten hukkuvan suurkunnissa.

Kuva: Yle / Ahti Koskinen

Virkkusen mukaan kuntalain uudistuksen yhteydessä haetaan keinoja, joilla voidaan varmistaa asukkaiden vaikutusmahdollisuudet. Suurista kunnista puhuttaessa tulee tutkittavaksi, pitääkö kuntien sisällä olla vaalipiirejä.

Mikkelissä kuntakiertueellaan vieraillut Virkkunen muistuttaa, että Ruotsissa suurimmissa kunnissa on vaalipiirejä.

Virkkusen mukaan jatkossakin varmasti halutaan, että valtuustoissa ovat edustettuina puolueet, eivät asuinalueet. Vaalijärjestelmän kannalta olisi siis varmistettava sekä puolueiden edustus että kunnan eri alueiden edustus.

Ministerin mielestä pienissä kunnissa on aivan aiheellisesti mietitty, tuleeko isoon valtuustoon oman alueen edustajia,

Virkkunen pohtisi myös, minkälaista päätösvaltaa voitaisiin luovuttaa suurkuntien laita-alueille.

Monet kuntalaiset eivät ehkä halua lähteä lautakuntatyöhön tai valtuustoehdokkaaksi, mutta haluavat vaikuttaa esimerkiksi palveluihin tai oman alueensa kehittämiseen. Voisiko siellä olla omaa budjetti- ja päätösvaltaa, pohti Virkkunen.

Virkkunen korosti, että tärkeä osa kuntauudistusta on sen miettiminen, miten kuntalaiset saataisiin vaikuttamaan entistä aktiivisemmin alueensa asioihin. Tämä ongelma näkyy hänen mukaansa myös kuntavaalien alhaisessa äänestysprosentissa.