1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli kolmasosa aikuisista ui huonosti - rentoutus voittaa vesipelot

Uiminen opitaan yleensä lapsuudessa, mutta kaikki eivät siihen junaan ehdi. Aikuiset eivät mielellään puhu huonosta uimataidostaan, apu on kuitenkin olemassa.

Teksti-TV Keski-Suomi
YLE Keski-Suomi / Mika Rinne

36% suomalaisista aikuisista osaa uida huonosti tai ei ollenkaan. Kuusi prosenttia aikuisista, eli 215 000 ihmistä, on täysin uimataidottomia. Uimataitoisena pidetään henkilöä, joka osaa uida vähintään 200 metriä.

Uimataidon voi kuitenkin oppia vielä aikuisenakin: ympäri Suomea järjestetään jatkuvasti erilaisia aikuisten uimakouluja. Suomalaisen Vesiliikuntainstituutin vesiliikuntakouluttaja Eevaliisa Anttilan mukaan aikuisille suunnatut opetusmenetelmät ja yksilöllinen oppiminen tekevät varttuneemmastakin vesipedon.

- Huono uimataito on asia, joka voi hävettää ja tuntua kiusalliselta, eikä siitä mieluusti puhuta. Koskaan ei kuitenkaan ole myöhäistä oppia, Anttila toteaa.

Vesipelko on voitettavissa

Merkittävin este miellyttäville vesikokemuksille on veden pelko. Pelkoa voi aiheuttaa esimerkiksi joku lapsuudessa sattunut ikävä kokemus tai liian rajuksi koetut uimaopetusmetodit. Eevaliisa Anttilan mielestä aikuinen voi kuitenkin voittaa vesipelkonsa.

- Veden pelko on normaali ihmiselle, kuten vaikkapa lentopelko tai synnytyspelko. PItää saada vedessä hyviä kokemuksia, että oppii tuntemaan olonsa turvalliseksi.

Anttilan mukaan hyvä keino pelon voittamiseen on vesirentoutus, jossa toinen oppilas kelluttaa toista lämpimässä vedessä ja samalla soitetaan vedenalaista rauhoittavaa musiikkia. Kun ihmisen hengitys alkaa rentoutumaan, voi vähitellen kastaa kasvot veden alle. Kun luottamus kasvaa voi alkaa harjoittelemaan kellumista. Lopulta veteen tottunut uskaltaa ehkä jo kokeilla uimista.

- Ei uiminen kennelekään pakko ole, kyllä ihminen on tehty kuivalle maalle. Suosittelisin kuitenkin harkitsemaan uimataidon opettelua. Vesi on miellyttävä ympäristö, jossa voi nauttia monenlaisesta liikunnasta. Saunakulttuuriinkin uiminen kuuluu kiinteästi, Anttila kuvailee.

Rantauimakoulut harvenevat

Eevaliisa Anttilan mukaan uimataidon oppiminen käy luontaisimmin jo lapsuudessa.

- Suurin osa ihmisistä oppii uimaan lapsena. Pienet lapset harjoittelevat vanhempiensa kanssa saunarannoissa. Jos jostain syystä ei ole tullut hankittua uimataitoa lapsena, sitä harvoin hankitaan myöhemmässä vaiheessa.

Suomessa on pitkät perinteet lasten rantauimakoulujen järjestämisessä. Anttilan mukaan kylpylöiden ja uimahallien rakentaminen on saanut monet kunnat karsimaan rantauimakoulujen järjestämisestä. Järvissä uiminen on kuitenkin myös tärkeä ympäristökokemus, jossa lapsi oppii arvostamaan Suomen puhtaita vesistöjä.

Opetushallituksen ohjeen mukaan kaikille lapsille pitäisi antaa uimaopetusta jo peruskoulussa. Koulujen ja kuntien väliset erot opetuksen tarjoamisessa ovat kuitenkin suuria. Uimista ei voi opettaa kylpyammeessa.

- Kaikista kouluista ei tehdä vierailuja uimahalleihin. Jos uimassa käydään kerran vuodessa niin uimataito ei kehity riittävästi, Eevaliisa Anttila kertoo.

Lähteet: Yle Keski-Suomi / Ilkka Toikkanen

Lue seuraavaksi