Syömishäiriöt myös aikuisten ongelma

Yli puolet naisista ja kolmannes miehistä on tyytymätön vartaloonsa. Tämä käy selville Åbo Akademissa perjantaina tarkestettavasta psykologian maisteri Monica Ålgarsin väitöskirjasta. Siinä tutkittiin aikuisten kehonkuvaa ja häiriintynyttä syömistä.

Teksti-TV Turku
Painonpunnitsijan leveä varjo seinällä.
Onni Aaltonen / YLE

Väitöskirjasta selviää, että yli puolet naisista ja kolmannes miehistä kertoo laihduttavansa. Joka kymmenes nainen ja joka sadas mies ilmoitti yrittävänsä oksentaa syötyään.

- Tämä on yllättävä tutkimustulos. Yleensä tyytymättömyys omaan vartaloon ja syömisen jälkeinen oksentelu liitetään nuoriin naisiin ja bulimiaan. Kyselyyn vastanneet ovat kuitenkin 18 - 49-vuotiaita. Mukana on siis paljon ihan aikuisia ihmisiä, toteaa Ålgars.

Ulkonäkö on tämän tutkimuksen mukaan yllättävän tärkeää myös aikuisille ihmisille.

Kysely tehtiin yli 11 000 henkilölle. Vähän yli puolet vastanneista oli naisia. Vastausprosentti oli hieman alle 50. Vastausten viesti oli yllättävän yksiselitteinen. Niin miehet kuin naiset pitävät ulkonäköä tarkeänä iästä riippumatta.

- Tämän tutkimuksen pohjalta on vaikkapa hoitohenkilökunnan hyvä tietää, että häiriintynyt syöminen ja tyytymättömyys omaan ulkonäköön koskevat myös aikuisia. Tästä on ollut hyvin vähän tutkittua tietoa tähän asti, sanoo Ålgars.

Lähteet: Yle Turku