1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuntaliitto kaipaa kuntavaalipiirejä jo nyt, keskusta moittii ehdotusta sekavaksi

Suomen Kuntaliiton mielestä kunnallisilla vaalipiireillä olisi jo nyt esimerkiksi Helsingissä käyttöä alueellisen edustuksen turvaamiseksi. Keskustapuolue taas kysyy, ajaako Virkkunen alueellisen vai poliittisen edustuksen turvaamista.

talous

Suomen Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo, että Kuntaliitto on jo aiemmin esittänyt kunnallisen lähidemokratian turvaamiseksi mallia, jossa suurkunnat ottaisivat käyttöön kunnalliset vaalipiirit. Liitto suhtautuu siis lähtökohtaisesti myönteisesti kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) esitykseen kuntatason vaalipiireistä.

Esimerkiksi Helsingissä Vuosaari on iso asuinalue, mutta sieltä ei ole yhtään valtuutettua kaupunginvaltuustossa. Vaalipiirimalli olisi askel alueellisen edustuksen vahvistamiseen, sanoo Kietäväinen.

Puoluesihteeri Timo Laaninen (kesk.) ei kannata Virkkusen esitystä.

- Myönteistä sinänsä on se, että hallitus näyttää nyt havahtuneen siihen, että 70 kunnan malli on lähidemokratian kannalta hyvin ongelmallinen. Mutta malli on keinotekoinen, Laaninen sanoi Yle Uutisille.

Laaninen ihmettelee Virkkusen samanaikaisia puheita alueellisen ja puoluepoliittisen edustuksellisuuden turvaamisesta.

- Mitä tässä lopulta tavoitellaan, poliittista edustusta vai alueiden edustuksia, Laaninen kysyy.

Kainuun mallista oppia

Kuntaliiton Kietäväinen muistuttaa, että Kainuun hallintokokeilun alussa käytössä oli alueellisen edustuksen turvaava malli, josta kuitenkin luovuttiin, koska siinä havaittiin "aika paljon ongelmia".

- Kainuun mallin ja Ruotsin opetuksia pitää nyt hyödyntää, kun ja jos tällaista mallia aletaan kehittää, Kietäväinen sanoo.

Kietäväinen toteaa kuitenkin, etteivät kunnalliset vaalipiirit yksin riitä turvaamaan kansalaisten kattavaa edustusta ja vaikuttamismahdollisuuksia päätöksenteossa.

- Tarvitaan lisäksi ainakin isommissa kunnissa kunnanosavaltuustoja, käyttäjädemokratiaa ja muita kansalaisvaikuttamisen muotoja, sanoo Kietäväinen.

Timo Laanisen mielestä kansalaisdemokratian paras turva olisi kuntaliitosten toteuttaminen jatkossakin vapaaehtoisuuden pohjalta suunnilleen nykyisen kuntarakenteen pohjalta edeten ja raskaimpine palvelutehtävien siirtäminen "leveämmille harteille" eli pääsääntöisesti maakuntatasolle.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi