1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lassi Nummi on kuollut

Suomalaisen kirjallisuuden keskeisiin vaikuttajiin kuulunut kirjailija Lassi Nummi on kuollut. Nummi oli kuollessaan 83-vuotias.

Lassi Nummi. Kuva: Otava / Jouni Harala

Kirjailija, taiteilijaprofessori Lassi Nummi kuoli tiistaina Haartmanin sairaalassa Helsingissä.

Lokakuussa vuonna 1928 syntynyt Nummi oli suomalaisen modernismin keskeisiä lyyrikoita ja muutenkin merkittävä kirjallisuusvaikuttaja. Hän sai useita kirjallisuuspalkintoja, muun muassa kirjallisuuden valtionpalkinnon viidesti. Hänen runojaan on käännetty monille eri kielille.

Nummen runojen aiheet vaihtelevat idän kulttuurista antiikkiin, kristinuskoon ja Suomen historiaan. Ihmisen ja luonnon välinen suhde samoin kuin muuttumisen, vanhenemisen ja jäähyväisten teemat leimaavat Nummen lyriikkaa.

Nummen kirjallinen aktiivisuus ei rajoittunut vain kirjailijuuteen: hän toimi myös eri lehtien avustajana, Uuden Suomen kulttuuritoimittajana sekä Suomen raamatunkäännöskomiteassa. Hän oli Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja vuosina 1969-72 ja vaikutti useita vuosia Suomen PEN-klubin johdossa.

Nummella oli myös muita järjestötehtäviä ja hänet oli palkittu usein kunnianosoituksin. Hän sai valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 1995.

Lassi Nummella oli vaimo ja kaksi poikaa.

Nummen kuolinuutisen välitti kirjailijan kustantaja Otava, jossa myös surtiin kirjailijan poismenoa.

TV1 uusii henkilökuvan runoilija Lassi Nummesta sunnuntaina 1.4. klo 10.00. Henkilökuva on vuodelta 2001, ja sen on tuottanut Yle Kulttuuri. Toimittajat ovat Marika Kesckemeti ja J.P. Pulkkinen, ohjauksesta vastaa Atro Lahtela. Ohjelman otsikko on Suomalainen kirjailija: Lassi Nummi.