Hautalan Finnair-info - tapahtumat hetki hetkeltä

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala pitää lentoyhtiö Finnairiin liittyvän tiedotustilaisuuden. Finnair on ollut viime aikoina myrskyn silmässä muun muassa yhtiön toimitusjohtajan asumisjärjestelyjen ja johtohenkilöille myönnettyjen bonusten takia. Yle Uutiset seuraa ministeri Hautalan tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä.

talous
Toimittajia seuraamassa Heidi Hautalan lehdistötilaisuutta Finnairista.
Yle

11.00 Hautala: Finnairin uskottavuus ei kestä enää yhtäkään uutta tietoa, salailua. Stay bonuksista päättäneet eivät voi jatkaa Finnairin hallituksen jäseninä.

11.02 Hautala: Finnairin hallitus liki vaihtuu. Hallituksessa voivat jatkaa puheenjohtaja Harri Sailas ja Harri Kerminen. He eivät ole olleet yhteydessä toimitusjohtajan asuntokauppaan.

11.04 Mittani on täyttynyt Finnairin kohdalla, kamelin selkä on katkennut. Nykyinen hallitus ei pysty viemään Finnairin uudistuksia läpi.

11.05 Valtiota Finnairin hallituksessa edustanut ylijohtaja Timonen ilmoitti omasta aloitteestaan, ettei ole Finnairin hallituksessa käytettävissä.

11.06 Tarvitsemme henkilöitä, jotka eivät ole vain liiketaloudellisesti kompetentteja. Valtionomisteisten yhtiöiden hallitusten rekrytointipohjaa on laajennettava.

11.06 Tämä tilanne ei käsittele nyt toimitusjohtaja Vehviläisen asemaa. On tärkeää saada Finnairiin hallitus, joka tukee yhtiötä.

11.08 Samaan aikaan kun henkilöstö tekee suuria uhrauksia, heille olisi pitänyt selvittää päätös bonusten jakamisesta. 2009 tehdyt bonuspäätökset muodostuvat aika isoiksi kompastuskiviksi.

11.10 Tarkoitus on, että talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyy tarkentuneet ohjeet palkkioista ennen kesää.

11.14 Yhtiöiden palkitsemisjärjestelmät tarvitsevat tarkempaa seurantaa. Toki julkinen sana on ollut tässä hyvin kaivamassa näitä esiin.

11.16 Korostan, että tässä tilanteessa ei arvoida toimitusjohtaja Vehviläisen tai hallituksen puheenjohtajan Sailaksen asemaa. Niihin palataan, kun asuntokauppatutkinta on edennyt.

11.17 Ratkaisu Finnairin hallituksen liki kokonaan vaihtamisesta tehtiin eilisiltana. Tapasin Sailaksen eilen. Hän kertoi eilen kuulleensa allekirjoittamisbonuksista. Vehviläisen olen nähnyt viimeksi perjantaina. Tämä hallituksen uusiminen on hyvin poikkeuksellinen ratkaisu.

11.22 Julkisuus ja avoimuus on ainoa nyky-yhteiskuntaan sopiva malli. Ei voi olla niin, että tietoja tulee tipottain.

11.23 Vuonna 2007 valtio joutui pääomittamaan Finnairia. Sitten oli kolme tappiollista vuotta. Ensi vuotta taas joudutaan pääomittamaan, ellei Finnair kykene uudistamaan strategiaansa.

11.24 Tästä tilanteesta on informoitu pääministeriä ja myös edeltäjääni.

Lähteet: Yle Uutiset